Четвъртък, 02 Май 2024
           
Коментари

Станишев: България и Румъния заедно трябва да развият алтернативни стратегии за пълноправното си членство в Шенген

   
Станишев: България и Румъния заедно трябва да развият алтернативни стратегии за пълноправното си членство в Шенген
  БТА

България и Румъния заедно трябва да развият алтернативни стратегии за пълноправното си членство в Шенген. Това заяви евродепутатът и заместник-председател на комисията по външни работи на Европейския парламент Сергей Станишев на кръгла маса за румънския бизнес и инвестиции, която се провежда в Букурещ, пише NOVA.

От трибуната по време на откриването на срещата Станишев поздрави румънския премиер Марчел Чолаку за готовността му да атакува Австрия в Европейския съд заради наложеното вето пред двете страни. Според бившия премиер на България това не било достатъчно. 

“Дипломацията вече не е достатъчна, няма да се откажем от нея, но са нужни и координирани политически и икономически мерки. Само заедно ще успеем за Шенген и ще преборим опитите двете държави да бъдат разделени”, каза Станишев.

Той обясни, че ако през 2024 г. двете страни не бъдат приети и със сухопътни граници, е нужно да имаме готовност да действаме заедно по европейски. „Повече няма да толерираме да ни третират като държава втора ръка, като граждани втора ръка. Онези, които продължат да ни третират така, ще се изправят срещу последствията”, каза евродепутатът.

Според него причините за многократното отлагане на България и Румъния за Шенген е вътрешнополитическият дневен ред в определени държави като Австрия и Нидерландия.

“В Нидерландия изборите минаха и те дадоха зелена светлина. Сега предстоят избори в Австрия. Лошото е, че няма гаранция, че след изборите на есен политиката на Австрия ще се промени. Споразумението, което бе подписано между Австрия и двете държави, няма ясна дата и критерии”, каза Станишев и допълни, че европейският скептицизъм в България и Румъния, а и в Европа, нараства и това е опасно. 

Той се спря и върху икономическите последици от непълното приемане на България и Румъния в Шенген. Станишев цитира данни, според които годишната загуба за Румъния, заради чакането по границите, възлиза на над два милиарда евро. 

“12 години умножено по 2 милиарда е 24 милиарда евро загуби за румънската икономика, след като Европейската комисия каза, че ние сме готови. За България е пропорционално”, каза Станишев.

Той даде пример с румънците, които пътуват с автомобили за България или Гърция и определи чакането на границите като „наказание”.

 Сред участниците във форума са бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц, Ги Верхофстат - председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в ЕП, министрите на финансите, на икономиката и на околната среда на Румъния и др.