Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

Песков: Русия и НАТО вече са в "пряка конфронтация"

   
Песков: Русия и НАТО вече са в \
  Istock

Русия и НАТО вече са в "пряка конфронтация". Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, пише News.

Той направи изказването си в деня, в който Алиансът отбелязва 75 години от създаването си.

Последователното разширяване на НАТО на изток е фиксация на президента Владимир Путин, който преди две години влезе във война в Украйна със заявената цел да попречи на военния съюз да се доближи до границите на Русия. Вместо това войната даде допълнителен тласък на НАТО, който се разшири с присъединяването на Финландия и Швеция.

"Всъщност отношенията ни вече са преминали на нивото на пряка конфронтация", посочи Песков.

НАТО "вече беше въвлечен в конфликта около Украйна и продължава да се доближава до нашите граници и да разширява военната си инфраструктура към тях", отбеляза той.

Путин многократно е заявявал, че Русия е била измамена от Запада след края на Студената война, тъй като съюзът на Москва от Варшавския договор се разпадна, но НАТО се придвижи на изток, като прие бивши негови членове и трите балтийски държави, които бяха част от Съветския съюз.

Западът отхвърля това твърдение и подчертава, че НАТО е отбранителен съюз и присъединяването към него е демократичен избор на страни, които са се отърсили от продължилото с десетилетия комунистическо управление.

НАТО посочва, че помага на Украйна в борбата ѝ за оцеляването пред руската агресия и е предоставил на Киев модерни оръжия, обучение и средства за разузнаване.

Русия твърди, че това де факто прави НАТО страна в конфликта. През февруари Путин предупреди, че пряк конфликт между Русия и НАТО ще означава, че планетата е на крачка от Трета световна война.