Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

Москва твърди, че не търси война с НАТО

   
Москва твърди, че не търси война с НАТО

Отношенията между Русия и НАТО се влошават, но Москва няма намерение да влиза в конфликт със страна от НАТО. Това казва руският заместник външен министър Александър Грушко пред прокремълската медия РИА, цитиран от "Ройтерс". Поводът за интервюто е 75-ата годишнина на НАТО.

По неговите думи отношенията между Русия и Алианса се влошават "предсказуемо и умишлено" и всички канали на диалог между Москва и НАТО са били доведени до "критично нулево" ниво от Вашингтон и Брюксел.

"Готов ли е военният блок за открит конфликт с Русия? Това трябва да попитате самите членове на НАТО. Във всеки случай ние нямаме такива намерения по отношение на страните членки на Алианса", посочва Грушко.

Припомняме, че президентът Владимир Путин упорито отричаше, че се готви за война с Украйна, но стартира това, което той нарече своята "специална военна операция" в Украйна през 2022 г.. Още тогава той заяви и своята цел - да попречи на НАТО да разшири присъствието си близо до Русия.

Именно войната послужи за стимулиране на Алианса, който се разшири до 32 членове чрез приемането на Финландия и Швеция.

НАТО казва, че помага на Украйна да се бори за оцеляването си пред лицето на руската агресия и е предоставила на Киев модерни оръжия, обучение и разузнаване.

Русия обаче твърди, че това де факто прави НАТО страна в конфликта. Не случайно Путин обяви през февруари, че пряк конфликт между Русия и НАТО ще означава, че планетата е на крачка от Третата световна война, каквато той очевидно не изключва.