Понеделник, 29 Апр 2024
           
Развлечения

Тейлър Суифт е в клуба на милиардерите

   
 Тейлър Суифт е в клуба на милиардерите

Световната суперзвезда Тейлър Суифт е станала милиардер. 34-годишната попмузикантка е натрупала 1,1 млрд. долара въз основа на приходите от турнето ѝ Eras Tour и стойността на каталога ѝ с попмузика, пише БГНЕС.

Суифт е първият музикант, достигнал 10-цифрен статут единствено въз основа на албумите и изпълненията си, съобщи списание "Форбс". Певицата Риана попадна в списъка благодарение на козметичната си марка Fenty, а съпругът на Бионсе, рапърът Джей-Зи, стана първият хип-хоп милиардер през 2019 г. въз основа на колекцията си от произведения на изобразителното изкуство, музика и дялове в компании и марки напитки.

Бизнес списанието смята, че богатството на Суифт се състои от около 500 млн. долара от хонорари и турнета и подобна сума от стойността на музикалните ѝ произведения. Допълнителни 125 млн. долара идват от портфолиото ѝ с недвижими имоти. Тя се присъединява към собственика на френската луксозна марка LVMH Бернар Арно, който претендира за първото място като най-богатия човек в световен мащаб с около 233 млрд. долара.

Технологичният магнат Елон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, заема второ място в списъка на "Форбс" с приблизително 195 млрд. долара. Основателят на Amazon Джеф Безос зае трето място в списъка, докато Марк Зукърбърг от Facebook зае четвъртото място, а съоснователят на софтуерната компания Oracle Лари Елисън допълни челната петица. След последните музикални концерти на Суифт, които започнаха през март 2023 г., тя стана първият изпълнител, чиито приходи надхвърлят 1 милиард долара, с което подобри рекорда на Гинес за най-печелившо музикално турне.

Концертният филм, базиран на нейното турне, също така генерира най-високите продажби на билети на касите на Vue International в Обединеното кралство и Ирландия в деня на премиерата си. Тя стана и най-продаваният световен изпълнител за 2023 г., с което счупи още един рекорд, оглавявайки за четвърти път световната класация за изпълнители на Международната федерация на фонографската индустрия (МФФИ).

Албумите ѝ Midnights от 2022 г. и преиздадените през 2023 г. Speak Now (Taylor's Version) и 1989 (Taylor's Version) оглавиха британските класации. Суифт се опитва да си възвърне контрола върху мастър записите, като презаписва бек каталога си от 2021 г. с Fearless (Taylor's Version).