Петък, 03 Май 2024
           
Новини

Партии наддават за любовта на пенсионерите

   
Партии наддават за любовта на пенсионерите

Наддаване за любовта на пенсионерите преди изборите започна в Народното събрание. След като ГЕРБ и ДПС вчера внесоха законопроект за великденски добавки от 75 лева за най-бедните, и "Възраждане" излязоха със сходна законодателна инициатива. Тяхното предложение обаче е по-щедро - 100 лева, и то за всички пенсионери.

Партията иска още вноските за допълнителното задължително пенсионно осигуряване на родените след 1959 г. да се удържат от универсалните фондове от 1 април до края на годината.

Припомняме, че вчера министърът на финансите в оставка Асен Василев на нарочен брифинг обвини ГЕРБ и ДПС в популизъм, който поставя на изпитание бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), като той, ако се изплатят въпросните великденски добавки, няма да има пари за изплащане на предвидените в Закона за държавния бюджет увеличения на пенсиите по швейцарското правило.

Освен това добавките за най-бедните пенсионери разделят възрастните хора според и без това ниските им доходи и в този смисъл на думата се явяват дискриминационни.