Сряда, 01 Май 2024
           
Коментари

ISW: Атаката в Татарстан е повратна точка във военните способности на Украйна

   
ISW: Атаката в Татарстан е повратна точка във военните способности на Украйна

Нападението на Украйна с дронове срещу промишлени съоръжения в руската република Татарстан бележи съществен обрат в способността на украинските военни да нанасят удари на далечни разстояния, дълбоко в руската територия, посочва Институтът за изследване на войната /ИИВ/ (Institute for the Study of War /ISW/) в последния си доклад.

Украинските сили нанесоха удари по фабрика за дронове и рафинерия в татарстанските градове Елабуга и Нижнекамск, съобщи на 2 април Агенцията за военно разузнаване на Украйна (ГУР). Елабуга се намира на 1200 км от руско-украинската граница.

През последните седмици украинските военни използваха безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие, за да атакуват успешно редица руски петролни рафинерии. Ударът от 2 април е първата подобна атака на Украйна в Татарстан.

"Отдалечеността на целите от границите на Украйна представлява значителна промяна в демонстрираните от Украйна възможности за нанасяне на удари на далечни разстояния далеч в руския тил", заяви ИИВ.

На 1 април министърът на цифровата трансформация Михайло Федоров обяви, че Украйна е произвела ударни безпилотни летателни апарати, способни да прелитат над 1000 км. Киев е полага усилия за увеличаване на вътрешното производство на дронове, като целта е през 2024 г. да произведе 1 милион броя.

През март "Файненшъл таймс" съобщи, че САЩ са предупредили Украйна да спре да атакува руските петролни рафинерии, поради опасения, че ударите може да повишат световните цени на петрола.

Президентът Володимир Зеленски посочи, че атаките срещу руски петролни и оръжейни съоръжения са легитимна военна стратегия и че Украйна има право да използва собствените си оръжия за самозащита.

ISW подкрепя аргументите на Зеленски.

"ISW продължава да смята, че подобни украински удари са необходим компонент от кампанията на Украйна за използване на асиметрични средства за деградиране на индустриите, които снабдяват и поддържат руската армия", поясняват анализаторите. /БГНЕС