Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари

Проф. Вачков: Македонските историци саботират работата на съвместната комисия

   
Проф. Вачков: Македонските историци саботират работата на съвместната комисия

„Личности като Гоце Делчев, Дамян Груев и Тодор Александров, които в РСМ са обявени за национални герои, винаги категорично са се самоопределяли като българи. Дали България ще наложи вето в някоя част от преговорния процес между РСМ и ЕС, зависи изцяло от поведението на Скопие. В рамките на смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, България се отнася добронамерено към РСМ, но не получава същото от ответната страна.“

Това заяви директорът на Института за исторически изследвания към Българската академия на науките (БАН) проф. Даниел Вачков в интервю за БГНЕС. Ученият е част от академичния колектив, написал двутомника „Македония: история и култура от древността до днес“, който беше представен на 2 април в сградата на БАН.

Той коментира и твърденията на ВМРО-ДПМНЕ за това, че ако РСМ промени конституцията си, ще бъде подложена на натиск от страна на София по отношение на спорните исторически въпроси, проф. Вачков каза следното:

„Не мога да се ангажирам с никакви прогнози какво ще се случи, когато РСМ изпълни условието да включи българите в конституцията. От водача на ВМРО-ДПМНЕ за сега сме чули доста разнопосочни тези и лично аз не бих ги коментирал. Дали България ще наложи вето на преговорите на РСМ, това зависи само от поведението от тяхна страна. Трябва да ви кажа като член на смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, ние сме абсолютно добронамерени и, в интерес на истината, търсим решения, които да не унижават другата страна, но искаме решения, които да са адекватни с историческата истина. За съжаление, в отговор на нашата добронамереност, не получаваме същото от другата страна. Не съм убеден, че след изборите в РСМ това ще се промени, по-скоро ще се втвърди положението.“

Запитан за това какво казват историческите извори за националната идентичност на водачите на Вътрешната Македонска Революционна Организация (ВМРО), професорът беше категоричен, че не може да съществува съмнение относно българското им самосъзнание.

„Искам да кажа нещо много важно. Тази история на Македония е написана върху автентични извори. Тя не влиза в конфликт с изворите, както за съжаление има написани не малко книги за Македония. Така че, тази книга наистина се базира на едни сериозни доказателства и те са абсолютно категорични, че хора като Гоце Делчев, Дамян Груев и Тодор Александров, които в РСМ, особено Гоце Делчев, са обявени за национални герои, те винаги категорично са се самоопределяли като българи. Освен това, категорично ги определят като българи и тези, които гледат отстрани по време на процесите – и турската полиция, и чужденците нямат никакво съмнение, когато ги определят какви революционери са. Това е наистина една книга, която е написана по документи и по извори.“ - заяви той.

Ученият не пропусна да изрази радостта си във връзка с издаването на двутомника, в написването на който участие са взели 35 историци от различни университети и институти.

„Наистина съм много радостен, че един проект, който продължи доста дълго време, днес ще покажем резултата. В този проект участваха 35 колеги от институти на БАН, от университети, които са специалисти в своята тема. Аз, като специалист по стопанска история, написах частта, която е за стопанското развитие на Македония през първата половина на 20-ти век и се надявам, че в един едновременно академичен стил и разбираем за широката публика и обикновения читател, написах как се развиват процесите в Македония малко преди войните и след разделението на областта. Така че, аз имах грижата да напиша финансово-икономическата част на двата тома.“ - каза още проф. Вачков.