Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

Шефът на ЦИК: Такава комбинация на избори 2 в 1 не сме имали досега

   
Шефът на ЦИК: Такава комбинация на избори 2 в 1 не сме имали досега

Избори 2 в 1 и избори на различни дати си има своите предимства и недостатъци, това заяви пред БНТ председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

„Ако изборите са на една и съща дата, ще се спестят разходи - логистика и транспорт, свързани с машинното гласуване, разходи за възнаграждения на избирателните комисии. Трябва внимателно да се подходи в организацията на изборния процес“, посочи Нейкова.

Тя обясни, че има различни избирателни права както за избирателите, така и за кандидатите.

„В изборите за Европейски парламент има изискване за уседналост, в тези за Народно събрание няма. При двата вида избори избирателни секции се разкриват на различни места. Такава комбинация не сме имали досега. Има изискване в Изборния кодекс за бюлетините“, уточни Нейкова.

По думите ѝ, ако изборите са 2 в 1, се позволява дадена партия да запази номера си, когато е регистрирана за участие и в двата вида избори.

"Вероятно ще може да се гласува с една машина и на двата вида избори. Държавата разполага с малко повече от 12 000 устройства за машинно гласуване и повече не могат да бъдат използвани. Ще трябва да се обърне специално внимание на изработването на електронните бюлетини. Няма как ЦИК да не обяви обществена поръчка", допълни Камелия Нейкова.

Според нея машините работят и тези, които дават дефекти са изключително малко. ЦИК е предприела действия да провери флашките - тяхната годност, кои дават дефект и каква част не бива да се използват, поясни още председателят на ЦИК.

"Поддръжник съм на машинното гласуване. При избори 2 в 1 работата на секционните избирателни комисии няма да е повече в сравнение с местните избори. Два протокола ще има вероятно. Избирателите трябва да проверят своето избирателно право - дали имат право да гласуват и в двата вида избори“, обясни председателят на ЦИК.

Нейкова подчерта още, че членовете на СИК трябва много да внимават кого допускат до избори и допълни, че най-голямата отговорност при отчитането на изборните резултати носят именно секционните избирателни комисии, каза още Камелия Нейкова.