Вторник, 30 Апр 2024
           
Свят

Мощен трус разлюля Тайван - има жертви, ранени и много разрушения

   
Мощен трус разлюля Тайван - има жертви, ранени и много разрушения

Най-малко четирима души загинаха, десетки бяха ранени, има и затрупани след мощно земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер, което разлюля източния бряг на Тайван, предаде Ройтерс, цитирайки местната служба за пожарна и аварийна безопасност.

По данни на тайванската Централна метеорологична администрация (ЦМА) земетресението с магнитуд 7,2 е станало в 07:58 ч. на дълбочина 15,5 км. Епицентърът е бил на около 25 км югоизточно от Хуалиен в Източен Тайван, съобщи ЦМА. 

Има много разрушения. Десетки хора са затрупани под отломките.

До момента 26 сгради са срутени напълно или частично
, повече от половината в град ХуалиенНационалното законодателно събрание, построено преди Втората световна война, също имаше повреди по стените и таваните. В столицата Тайпе има паднали керемиди от по-стари сгради и от някои по-нови офис комплекси.
 

БТА

 

БТА

 

Училищата евакуираха учениците си на спортните игрища.

Много малки деца са с мотоциклетни каски, за да се предпазят от падащи предмети на фона на продължаващите вторични трусове, съобщи АП.

Движението на влаковете е преустановено на целия остров с население от 23 милиона души, както и на метрото в Тайпе, където новопостроена надземна линия частично се отдели. 
 


Това е най-силното земетресение на острова от поне 25 години.

То доведе до предупреждения за цунами в Южна Япония и Филипините, които по-късно бяха отменени.
 



Говорителката на Бюрото по въпросите на Тайван Чжу Фънлян заяви, че властите в Пекин са силно обезпокоени от ситуацията. Китай следи ситуацията и е готов да предложи помощ при бедствия, каза тя.

Премиерът на Япония Фумио Кишида съобщи в официалния си профил, че неговата страна е готова да предостави всякаква необходима помощ на Тайван след мощното земетресение, предаде Ройтерс.

Тайван има независимо правителство от 1949 г., но Китай смята самоуправляващата се демокрация за част от своята територия, припомня ДПА.

 

БТА