Вторник, 30 Апр 2024
           
Коментари

Василев: Даването на великденски добавки предизборно е изключително порочна практика

   
Василев: Даването на великденски добавки предизборно е изключително порочна практика

Даването на великденски и коледни добавки предизборно е изключително порочна практика – тя дели пенсионерите на групи. Позицията на Министерството на финансите под мое управление винаги е била да се дават трайни увеличения на пенсиите, а не еднократна помощ. Това заяви министърът на финансите в оставка Асен Василев в отговор на предложението на ГЕРБ–СДС и ДПС да се дадат великденски надбавки от 75 лв. за пенсионерите под линията на бедност, пише Dariknews.

„От 1 юли 2024 година е заложено в Закона за бюджета средната пенсия да достигне 883 лв., което е с почти 100 лева увеличение за всички пенсионери всеки месец, а не еднократно 75 лв. предизборно“, допълни Василев.

По думите му пенсионерите ни имат достойнство и са си заслужили пенсиите, като са си плащали осигуровките през годините. „Деленето на пенсионери, раздаването на пари безпринципно, без да са финансирани в бюджета, е изключително порочна практика, която се използва, за да може пенсиите да се държат ниски, ние искаме пенсиите да се увеличават. 136 лв. е мин. пенсия през 2009 г. През 2020 г. достига 250 лева, малко над 110 лева увеличение, 2023 г. минималната пенсия е 523 лева – двойно увеличение, 2024 г. от 1 юли и минималната пенсия ще стане 580 лева. Линията на бедност за 2024 г. е 526 лева“, припомни той.

„Призивът ми към НС е да не се заиграваме с популизма, а правилното е нашите родители да имат достойни старини, базирани на трайно увеличение на пенсиите по швейцарското правило, заложено в законодателството. Всичко друго е евтин популизъм“, категоричен бе финансовият министър в оставка.

Припомняме, че ГЕРБ–СДС и ДПС предложиха по-рано днес да бъдат предоставени по 75 лв. за пенсионерите под линията на бедност по повод Великденските празници.

„Това ще струва 40 млн. лв.", съобщиха Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, и Йордан Цонев и Станислав Анастасов от ДПС. "Тези разходи не касаят трансфери от бюджета, ще има вътрешни размествания в бюджета на НОИ", поясни Цонев.