Вторник, 30 Апр 2024
           
Политика

ГЕРБ и ДПС предлагат Великденска добавка от 75 лв. за най-бедните пенсионери

   
 ГЕРБ и ДПС предлагат Великденска добавка от 75 лв. за най-бедните пенсионери

Великденска добавка в размер на 75 лв. да бъде изплатена еднократно на пенсионерите, които се намират под линията на бедност, предлагат депутати от ГЕРБ и ДПС с промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от социалната и бюджетната парламентарни комисии.

Това обявиха на съвместен брифинг Деница Сачева, председател на Комисията по въпросите на труда, социалната и демографската политика, и Йордан Цонев, председател на Комисията по бюджет и финанси.

Предложението засяга 534 хил. пенсионери, които живеят с пенсия под 526 лева, обяви на брифинг Деница Сачева (ГЕРБ) и добави, че ако бъде одобрено, ще струва около 40 млн. лева на държавата.

„В страната има 534 хиляди души, които ще посрещнат Великден с пенсия, която е под 526 лв. Ние смятаме, че вместо да се правят дарителски кампании, държавата трябва да възстанови традицията, в която за Великден и за Коледа пенсионерите получаваха добавки“, каза Сачева и допълни, че разчитат на подкрепа от всички в парламента. 

След приемането на законопроекта от Националния осигурителен институт трябва да определят извънредна дата, с която тези добавки да бъдат изплатени още преди Великден. 

Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия обясни, че разходите за великденските добавки няма да касаят трансфери от бюджета, а ще бъдат посрещнати с „вътрешни размествания в бюджета на Държавното обществено осигуряване“. „В следващия месец ще търсим и други възможности да подкрепим уязвими групи от българското общество“, добави той. 

Раздаването на бонуси по празниците беше прекъснато от финансовия министър Асен Василев в кабинета на Николай Денков, когато в края на 2023 г. правителството не изплати коледни добавки на пенсионерите с аргумента, че е по-добре да се увеличават трайно пенсиите, отколкото да се дават еднократни бонуси.

Източник: БТА