Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

Путин се закани на страните, които стоят зад терористичната атака в "Крокус сити хол" край Москва

   
Путин се закани на страните, които стоят зад терористичната атака в \

Страните, които стоят зад терористичната атака в "Крокус сити хол" край Москва, трябва да разберат, че тероризмът като оръжие може да бъде обърнато срещу тях, заяви руският президент Владимир Путин, пише Mediapool.

"Тези, които използват това оръжие, а това е оръжие, използвано срещу Русия, трябва да разберат, че то е с две остриета. Поръчките за престъпления за пари не са единични. В тази среда няма надеждни агенти. Те правят всичко за пари“, каза Путин на заседание на руското МВР.

Според него целта на нападателите в "Крокус" "и техните поръчители" е била да посеят "раздор и паника, распри и омраза в нашата многонационална страна, да разцепят Русия отвътре".

Президентът поиска от правоприлагащите органи да идентифицират не само преките извършители, но и "всички звена във веригата, онези, които накрая са облагодетелствани от това престъпление". "Всяка информация може лесно да се купува и продава. Със сигурност ще стигнем до крайните поръчители", обеща Путин.

Преди това президентът заяви, че властите на Украйна, САЩ и "колективния Запад" може да са заинтересовани от терористичната атака. В обръщение към руснаците ден след атаката Путин заяви, че терористите са планирали да се скрият в Украйна, където е организиран "прозорец" за преминаване на държавната граница. По-късно той каза, че въпреки че нападението е извършено от радикални ислямисти, неговите ръководители са били други.

След това секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев директно обвини Украйна в извършване на терористична атака. На свой ред директорът на ФСБ Александър Бортников каза, че САЩ, Великобритания и Украйна стоят зад тази атака.

Клонът на "Ислямска държава" в Афганистан "Вилаят Хорасан" пое отговорност за атаката, при която загинаха 144 души и 551 бяха ранени. Твърденията на руските власти за "украинска следа", популяризирани и от провоенни блогъри и държавни медии, се свързват с опитите на Кремъл да "оправдае нахлуването в Украйна" и да го представи като "екзистенциална заплаха за Русия", отбелязаха анализатори от Американският институт за изследване на войната (ISW).

Повече от половината руснаци смятат, че "Крокус" е нападнат от Украйна

Повечето руснаци обаче изглежда са повярвали на версията на руските власти, че Украйна стои зад терористичната атака в Москва. Това показа англо-украинското онлайн проучване OpenMinds, резултатите от което публикува The Financial Times.

Според резултатите от проучването повече от 50% от руснаците обвиняват украинското ръководство в организирането на терористичната атака. Около 27% посочват "Ислямска държава". Други 6% смятат за отговорен за трагедията "колективния Запад", а именно САЩ, Великобритания и НАТО.

Около 4% предполагат, че терористичната атака може да е извършена от руски ветерани от войната в Украйна, а 3% предполагат, че руските власти стоят зад нея. Около 10% не могат да кажат с увереност кой е виновен за случилото се.

В същото време, според OpenMinds, повече от 75% от руснаците смятат руския президент Владимир Путин за най-надеждния източник на информация за терористичната атака.

"Ако пропагандата и властите обвинят Украйна като основен сюжет, хората ще повярват, защото контролът върху информационното пространство е почти абсолютен“, коментира резултатите от проучването Денис Волков, директор на Левада център.