Вторник, 30 Апр 2024
           
Новини

Студенти от 56 държави кандидатстваха за стаж в българския INSAIT

   
Студенти от 56 държави кандидатстваха за стаж в българския INSAIT
  МОН

Студенти от 56 държави кандидатстваха за възможността да прекарат летен стаж в българския институт INSAIT. Сред тях са представители на водещи университети от САЩ, Германия, Великобритания, Швейцария, Китай, Индия и др. Кандидати има и от далечни държави като Непал, Индонезия, Етиопия и др.

Одобрените кандидати са под 3% или едва 23-ма студенти, сред които и четирима българи. Те ще имат възможност да работят с изследователи от Института за период от 8 до 12 седмици, започвайки от месец юни. Това е второ издание на програмата, а успехите, които INSAIT постига през последната година в областта на изкуствения интелект, големите езикови модели и компютърното зрение, увеличават интереса към нея.

Сред одобрените кандидати има носители на златни медали от международни олимпиади и състезания, а някои вече са и с научни публикации на авторитетни научни конференции. Сред студентите има класирани в топ 1% на най-талантливите деца на държави като Иран, Индия, Китай и др.

Институтът за научни изследвания в областта на компютърните технологии (INSAIT) е част от структурата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той има стратегическо партньорство с Швейцарските федерални технологични институти в Цюрих и Лозана и е привлякъл финансиране от компании като българската SiteGround, Google, Amazon, VMWare, както и от редица представители на българската екосистема.

Припомняме, че преди около 2 месеца INSAIT обяви и стартирането на безпрецедентна за България стажантска програма, насочена към български студенти, по която ще бъде осигурена стипендия в размер на 2000 лв. на месец за най-талантливите ни младежи.