Четвъртък, 02 Май 2024
           
Коментари

БСП: След мандата си служебният премиер сам ще проверява правителството си в Сметната палата

   
БСП: След мандата си служебният премиер сам ще проверява правителството си в Сметната палата

Критики на БСП към приетите от парламента законови промени, които предвиждат служебният министър-председател да прекъсва пълномощията си за периода, в който е назначен, а след това да се връща на поста си.

"С тези промени управляващото мнозинство от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС задълбочават конституционната криза. Опитаха се с нови грешки да изправят грешката, която направиха с промените в Конституцията. Узакониха конфликта на интереси като допуснаха председателят на Сметната палата след като му изтече времето като служебен премиер сам да проверява служебния си кабинет и министрите си", обяви Корнелия Нинова на извънреден брифинг в парламента.

Това е стъпка напред към разграждане на държавността и убийство на институциите, смятат от БСП. "Да е ясно, че отговорност носят тези, които гласуваха промените - ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. Ние бяхме против, хаосът се задълбочава", каза Нинова.

Тя заяви, че БСП категорично ще откаже покана да предлагат министри, зам.-министри и шефове на агенции в служебното правителство.

"Работа е на Главчев да си намери хората и редно да обсъди това с президента, за да не се получи нова криза и държавният глава да откаже да подпише такъв кабинет. Допускам, че предварително се водят такива разговори, за да бъде всичко наред", посочи още Корнелия Нинова.

Червената лидерка коментира и идеята на ГЕРБ и ДПС за връщане на великденските надбавки за пенсионерите.

"Хората да не се подлъгват. Ще минат изборите и ще ви ги вземат тези социални придобивки", прогнозира Нинова.