Четвъртък, 02 Май 2024
           
Новини

Лаура Кьовеши разследва злоупотреби и пране на пари в строежа на тунел "Железница"

   
Лаура Кьовеши разследва злоупотреби и пране на пари в строежа на тунел \

Шест фирми и четири частни къщи са претърсени в понеделник по искане на Европейската прокуратура по сигнал за съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел "Железница", съобщиха от офиса на Лаура Кьовеши в Люксембург, пише Дневник.

Целта на претърсванията е била събиране на доказателства, съобщават от Европейската прокуратура.

Строителството на тунел "Железница" по магистрала "Струма" се ръководи от Агенция "Пътна инфраструктура", която сключи с консорциум от три фирми проекта за изграждането му. Той беше съфинансиран от Европейския кохезионен фонд, по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (2014 - 2020 г.), което дава основания за намеса на Европейската прокуратура, призвана да следи за законното разходване на европейския бюджет.

Изпълнителят на проекта за тунела получи приблизително 185 млн. лв. (около 95.6 млн. евро), 85% от които са финансирани от европейски фондове.

След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София започна проверка, която разкри, че една от компаниите, част от консорциума, е заподозряна в няколко криминални престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари.

Твърди се, че разследваната компания е извършила за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева (5.6 млн. евро) към верига от кухи фирми, което е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета. Тези компании и лица се появяват и в друго текущо разследване на Европейската прокуратура за инфраструктурни проекти в железопътния сектор.

Обиските са извършени от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).