Вторник, 30 Апр 2024
           
Коментари

Габриела Руменова: До 5000 лв. глоба при некоректно превалутиране и закръгляване на цените от лева в евро

   
Габриела Руменова: До 5000 лв. глоба при некоректно превалутиране и закръгляване на цените от лева в евро
  BGNES

БНБ публикува Законът за въвеждане на еврото за обществено обсъждане. Как ще сменим лева с евро и за какво да внимаваме. Пред ФАКТИ говори Гарбиела Руменова, основател на платформата „Ние, потребителите“.

- Г-жо Руменова, как ще бъдат защитени правата на потребителите, след като приемем еврото?
- За да бъдат защитени икономическите интереси на потребителите, ще има период на двойно обозначаване на цените на стоките и услугите - в лева и в евро. То ще започне един месец след влизането в сила на Решението за приемането на единната европейска валута в България и ще продължи 12 месеца след нейното въвеждане.

Цените в лева и в евро ще се поставят в непосредствена близост, ясно и четливо изписани, недвусмислено и лесно разбираемо.

Те трябва да са с еднакъв размер на шрифта и по начин, който не въвежда в заблуждение потребителите. Превалутирането ще става, като ще изчисляваме по валутния курс - 1.95583, а закръгляването - ще се ползва до второто число, когато третото е 5 или над 5, второто се увеличава с една единица.

- Това трябва да го направят търговците, а как ще ги накараме?
- Вменяването на това задължение на търговците, както и изрично посочените правила за превалутирането и закръгляването, ще дадат възможност на хората да проследят дали правилно се изчислява цената за плащане в евро, да защитят правата си и да сезират отговорните институции при нарушения. Трябва да свикнем да пресмятаме и да си изчисляване цената с калкулатор. Ние - като потребители, сме най-добрите контролиращи органи.


- Какви са санкциите…
- Предвидените в Закона за еврото санкции достигат до 5000 лв., като за нелоялни практики по Закона за защита на потребителите са до 70 000 лв. Разпоредбите на Закона за еврото целят да предпазят потребителите в този преходен период, но хората трябва да са бдителни, тъй като не е изключено недобросъвестни търговци да опитат да използват ситуацията, за да прилагат нелоялни практики. Например, при обозначаването на цените в кампании за намаления. Потребителското законодателство в тези случаи към момента задължава търговците да посочват старата и новата цена в лева,

а в периода на двойното обозначаване на цените търговците ще са задължени да обозначават само крайните цени в лева и в евро.

Така потребителите могат да се затруднят да проследят коректността и размера на намалението. Подобен риск има и при промяната, която ще засегне случаите, в които сега търговците са длъжни да посочват цената в лева за единица мярка и продажната цена за количеството в потребителската опаковка или разфасовка. Търговците вече ще са длъжни да посочват цената в евро, но само крайната цена.

- А при сметките в банките какво ще се случи. Банките автоматично ще обърнат парите?
- От датата на въвеждане на еврото всички левови сметки в банките ще се превалутират в евро в съответствие с правилата за превалутиране и за заклъгляване,

без такси и комисионни за потребителите

и при запазване на условията по съответните договори, валидни преди превалутирането. Хората ще могат да обменят в БНБ левове в евро без никакви ограничения, докато при кредитните институции ще има специфични правила. При теглене на пари в брой ще се разпространяват само евробанкноти. За суми над 30 000 лв на една транзакция банките след предварителна заявка от 3 работни дни ще обменят парите на клиента, подал заявката, безплатно.

- При заплатите и пенсиите как стоят нещата, защото и те ще бъдат превалутирани?
- Не би следвало да има загуби за клиента, ще стане автоматично. Ако се прилагат нелоялни практики, могат да се оскъпят стоките в магазина след въвеждане на еврото. Законопроектът не задължава търговец да обозначи старата цена преди намаление в евро, както сега го задължава - да индикира стара и нова цена при промоции в лева. Ако търговците са лоялни обаче, оскъпяване не би трябвало да се получи.