Сряда, 01 Май 2024
           
Коментари

Асен Василев: Борисов не беше сигурен до последно за реформите в споразумението, каза "може би"

   
Асен Василев: Борисов не беше сигурен до последно за реформите в споразумението, каза \

Среща с Борисов имах миналия петък, имах четири пропуснати обаждания от Борисов, след това се свързахме и имахме среща в Народното събрание, която беше много истинска. Аз му казах това, което пише в споразумението - в съдебната система, Висшия съдебен съвет, в регулаторите, в службите не трябва да има предварително уговорен мач, играта трябва да е честна. Моят въпрос беше готови ли са ГЕРБ да няма предварително уговорени победители в конкурсите, Борисов каза - може би", разказа финансовият министър Асен Василев в предаването "На фокус" с Лора Крумова.

Василев разкри, че е отказал предложение на лидера на ГЕРБ да остане в служебния кабинет заедно с Мария Габриел, защото "не трябвало да се счупи всичко" и го определи като "научна фантастика". Той продължава да смята, че Габриел е заблудила обществото и президента, като внесла несъгласувана папка с имена на министри, за да изпълни мандата на ГЕРБ, и определи това като поведение на "зависим човек".

Според финансовия министър Калин Стоянов и МВР не се се справили с купуването на гласове по време на местните избори и затова от коалицията са искали неговата смяна. "Единственият, който се справи, е Бойко Рашков", беше категоричен Василев и добави, че сега Главчев трябва да реши дали Стоянов ще остане в служебния кабинет.

Асен Василев заяви, че дали изборите ще са честни зависи от броя невалидни бюлетини и дали ще има машинно гласуване. Той припомни, че правителството на "Продължаваме промяната" е създало министерството на електронното управление, а преди това машинното гласуване се е управлявало от "Информационно обслужване", което се ръководи от Ивайло Филипов, назначение на ГЕРБ отпреди 10 години. Според него един и същи човек е "организирал всичките тези избори".

Днес от "Информационно обслужване" пуснаха официално опровержение до медиите по повод думите на Василев, в което се казва, че никога не са се занимавали с "организация на изборите", а са изпълнител единствено на организацията и технологията на компютърната обработка на данните в РИК и в ЦИК от гласуването.