Вторник, 30 Апр 2024
           
Политика

"Информационно обслужване" се обиди на Асен Василев

   
\

В задочен спор кой у нас организира изборите и машинното гласуване влязоха финансовия министър в оставка Асен Василев и държавното дружество "Информационно обслужване". От компанията се обидиха на Василев, който намекна, че ако се говори за манипулации на вота, трябва да се гледа към нея.

Изборният кодекс възлага на "Информационно обслужване" да организира и извършва компютърната обработка на резултатите от изборите в районните избирателни комисии и в Централната избирателна комисия. С това дружеството се занимава повече от 20 години и дотолкова се възприема като единствен изпълнител на тази функция, че дори беше записано поименно в кодекса.

Василев обаче смята, че ролята на компанията е доста по-значима. Пред Нова ТВ вчера той засегна темата за машинния вот, който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов непрекъснато (и без доказателства – бел.а.) обвинява, че се използва за манипулации на изборите. Василев, който е съпредседател на ПП-ДБ, се почувства длъжен да защити министерството на електронното управление, което ГЕРБ, с подкрепата на ДПС, "Възраждане", ИТН и БСП, въвлече в скандал с машините точно преди местните избори м.г.

Тук Василев намеси "Информационно обслужване". "Когато ГЕРБ загуби избори през 2021 г., нямаше министерство на електронното управление. То беше създадено за първи път от кабинета "Петков". Машините тогава ги управляваше "Информационно обслужване" с ръководител тогава Ивайло Филипов, който е там вече десета година. Ако някой мисли, че някой е манипулирал машините, организацията, която се занимава реално с изборите е "Информационно обслужване". Шефът на "Информационно обслужване" е назначен от ГЕРБ преди 10 години. Не е сменян нито по време на служебните кабинети на Радев, нито от кабинета Петков. Нито сега по времето на кабинета Денков. Един и същи човек е организирал всички тези избори", обяви десният политик.

Това твърдение толкова възмути дружеството, че оттам пуснаха обширно възражение. "Информационно обслужване" никога не се е занимавало с "организация на изборите", както твърди г-н Василев. "Информационно обслужване" никога не е "управлявало машините" за изборите, както отново той твърди в интервюто. Изборите не се организират от един човек и още по-малко от изпълнителния директор на "Информационно обслужване", без значение кой е той", обявиха от компанията. И припомниха, че не се занимават с техническото осигуряване и логистиката на машините, тъй като от въвеждането на устройствата в изборите през 2014 г. тази работа извършва частната фирма "Сиела Норма" (от която ЦИК остава зависима - бел.а.). Накрая обидено добавят, че от 2003 г. насам няма оплаквания за работата им по обработката на изборните резултати.

Този спор между Василев и "Информационно обслужване" няма особен смисъл. В момента машинно гласуване на практика няма след промените в Изборния кодекс, наложени от ГЕРБ, БСП и ДПС в края на 2022 г. Машините се ползват само за отпечатване на бюлетините с вота на избирателите, които след това се броят от избирателните комисии.