Вторник, 30 Апр 2024
           
Политика

Тройните увеличения на общинските заплати в София ще бъдат премахнати

   
Тройните увеличения на общинските заплати в София ще бъдат премахнати

Над 720 милиона лв. от бюджета на община София са предвидени за инвестиции, съобщи столичният заместник-кмет по финанси и здравеопазване на Иван Василев пред NOVA днес.

След като бюджета на София за 2024 г. беше приет в събота, се установи, че кметът, председателят на Столичния общински съвет и общинските съветници са с 300% увеличение на заплатите.

"До момента е имало два вида съветници - такива, които получават 1 300 лв. и които получават над 4 000 лв.", посочи Иван Василев, като допълни, че се очаква възнагражденията на общинските съветници в бордовете да бъдат премахнати. С това решение става ясно, че няма да има по-привилегировани сред тях, допълни той.

За сравнение, в сектора на здравеопазването заплатите на медицинските сестри не търпят повишение, при шофьорите се наблюдава увеличение с 15%, а при артистите - с 20%.

"За нас е важно хората в столицата да получават достойно възнаграждение за труда си. Увеличихме заплатите в администрацията, в транспорта, в културата и в здравеопазването. Това са системно натрупвани проблеми, на които ние намирахме решение през последните месеци. И да, заплатите на общинския съвет и на кмета се вдигат, но това не се е случвало от десетилетие", заяви Василев.

По въпроса за размера на инвестициите в София той подчерта: "Това са над 40 детски градини, 2 многоетажни паркинга, продължаваме изграждането на ключови булеварди и връзките със Северната скоростна тангента."

По негови думи средства са заделени за проектиране, с цел продължаване на изграждането на ключови обекти. Предвидено е също увеличение на средствата за столичните квартали. "С този бюджет даваме властта на хората. Ще бъдат дадени 200 хиляди лв. за всеки един район, за да имат гражданите властта да решават проблемите си", допълни Иван Василев.