Сряда, 01 Май 2024
           
Свят

Спокойна нощ за Украйна от руски дронове

   
Спокойна нощ за Украйна от руски дронове

Украинските сили са свалили два от общо три изстреляни от Русия дрона "Шахед" през нощта, съобщава "Ройтерс".

Генералният щаб на Украйна обаче дава допълнителни подробности за атаката. Не е ясно дали безпилотният летателен апарат, който не е бил унищожен, е достигнал целта си.

Понеделник вечерта беше относително спокойна за Украйна след поредицата от атаки срещу енергийната инфраструктура на страната, които Русия ожесточи преди повече от седмица.

На 22 март руските сили нанесоха най-мащабния удар по украинската енергийна инфраструктура от началото на войната, като причиниха големи щети, което доведе до прекъсвания на електрозахранването на много места в страната.

И миналата седмица Москва продължи с атаките срещу топло- и водноелектрическите централи на Украйна.

Русия определи последните си атаки като "възмездие" в отговор на нападенията на Киев срещу руски региони и увеличи използването на по-трудни за прехващане балистични ракети.

Украйна редовно призовава своите западни съюзници да ѝ доставят повече системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, за да осуетява засилващите се руски атаки с ракети и дронове.

Миналата седмица украинският енергиен министър Герман Герашченко изчисли, че щетите от руските атаки срещу енергийните съоръжения на страната възлизат на милиарди.

По оценки на Световната банка общата сума за възстановяването на Украйна възлиза на 486 милиарда долара.