Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари

Драгомир Заков: НАТО няма да се намесва и не цели война с Русия

   
Драгомир Заков: НАТО няма да се намесва и не цели война с Русия

НАТО няма да се намесва и не цели война с Русия, заяви Драгомир Заков, съветник на министър-председателя Николай Денков по външната политика в интервю за „Тази сутрин“ по bTV.  

Заков беше категоричен, че Алиансът ни дава сигурност. „В ситуацията, в която се намираме около нас с една пълномащабна война, която се води срещу Украйна от страна на Русия на няколкостотин километра от България, как би изглеждала България, ако не е член на НАТО? Как бихме се чувствали ние като държава, която няма тези гаранции за сигурност, които имаме в момента, гаранции за суверенитет, териториална цялост и възпиране на който и да било агресор?“, попита риторично съветникът на премиера Денков по външната политика.

Заков изтъкна, че тази година България трябва да покрие критерия на НАТО от 2% разходи за отбрана за БВП. По думите му е важно това да бъде продължителна политика, тъй като армията ни има нужда от ускорена модернизация на база на уроците и, разбира се, войната в Украйна. „Не може да говорим за съюзниците ни като чужди войски. Самата българска армия е НАТО-вска армия“, добави Заков.