Събота, 27 Апр 2024
           
Коментари

Радан Кънев: ГЕРБ искаха избори и ги получиха

   
Радан Кънев: ГЕРБ искаха избори и ги получиха

Вече е факт – отиваме на избори. Рисковете, които това създава пред България, са много сериозни. Ние трябва сега да ги посрещаме. Това каза в ефира на Би Ти Ви евродепутатът Радан Кънев.

Той посочи три от най-сериозните рискове, пред които ще бъде изправена страната ни.

На първо място – това правителство, което имахме, гарантираше еднозначната принадлежност към ЕС и НАТО, а сега сме изправени пред безвластие.

На второ място – българската икономика има нужда да се движи напред, след като тя беше оттърсене от корупционните практики. В момента решения, които бизнесът чакаше, ще останат назад. А бяха направени крачки в правилната посока. Всичко това обаче спира за неопределено време.

Системен риск е, че на 9 юни не свършват европейските избори. Важен е следващият въпрос – в каква посока ще се движи европарламентът. Трябва да се вземат много сериозни решения, а в този момент България ще се намира във вихара на хаоса. В тази ситуация на откровено безвластие, ние ще отсъстваме от сериозния дебат за бъдещето на ЕС, коментира Кънев.

По неговите думи има политически факти, за да не се случи ротацията. Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи, посочи евродепутатът и допълни:  Не искам да хвърлям обвинения, но на 9 юни ще се съберат европейските лидери, които ще започнат дебати по много важни въпроси и това са политиките на ЕС – национална сигурност и отбрана,  здравна политика, европейската индустриална политика. Отговорите ще бъдат дадени след 9 юни. Българското присъствие в ЕС ще бъде много важно, подчерта Кънев. 

Той изтъкна, че изборите за ЕП и за национален парламент са много различни. Те водят към различни приоритети. Но няма да допусне дебатът за европейската политика да бъде засенчен от кухненския дебат за нашето управление.(…) Важно е да говорим и какво ще се случва с европейската политика, но и кои са националните ни приоритети и реформи. Много е важно да излезем от тази тежко самопричинена криза. Българските граждани ще направят своя избор дали искат обществото да се движи напред, тоест да се правят реформи в сектор сигурност, например. Тоест дали искат ускоряване, или застой, коментира Радан Кънев.