Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Депутатите в комисия държат Асен Василев далеч от парите в енергетиката

   
Депутатите в комисия държат Асен Василев далеч от парите в енергетиката

Енергийната комисия в НС взе решение за възлагане на министъра на енергетика, респективно на "БЕХ" ЕАД за неразпределяне на дивидент от печалбата на "БЕХ" ЕАД за финансовата 2023 г. През последните З години се установи трайна практика държавната енергетика и Фонд сигурност на електроенергийната система да бъдат използвани за покриване на дефицити в различни сектори. За периода от втората половина на 2021 година до настоящия момент от държавната енергетика бяха иззети 5,4 млрд. Лева и насочени към държавния бюджет с цел неговото балансиране, както следва:

- През октомври 2021 г. От АЕЦ Козлодуй са изтеглени 450 млн. лв. И предоставени на Министерство на енергетиката;

- На 15.04.2022 г, от НЕК са изтеглени 76 млн. Лв. С мотив закупуване на зърно, което така и не беше закупено, но средствата са разходвани неизвестно за какво;

- На 16 май 2022г. От страна на БЕХ е изплатен дивидент в размер на 190 млн. лв;

- За периода март-юли 2022г. ФСЕС, на основание РМС е покрил разходи администрирани от МЕ, МРРБ и МОН в размер на 1,309 млн. Лв.;

- На 15 май 2023г. БЕХ е платил дивидент в размер на 291 млн. Лв.;

- На 30 юни 2023г. БЕХ отново е превел дивидент в полза на бюджета в размер на 348 млн. Лв., а на 27 юли БЕХ е превел в полза на бюджета авансов дивидент за 2023г. В размер на 800 млн. Лв.;

- На 21 декември 2023г. От ФСЕС са предоставени на бюджета 847 млн. Лв. Или общо за периода от втората половина на 2021г. До настоящия момент от държавната енергетика са предоставени на бюджета 5, 411 млн. Лв.

Всички тези плащания са довели до източване на средства от сектора доведоха до формирането на дефицит във ФСЕС, с което се възпрепятства нормалното му функциониране и поставя под риск енергийната сигурност на страната, според вносителите. С оглед на тези тревожни обстоятелства на 21 март 2024 г. Народното събрание на България прие Решение, с което задължи министъра на финансите, Асен Василев, да предприеме необходимите действия и до З 1 март 2024г. Да предостави средства в размер на 1 млрд. лева във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", с цел покриване на дефицита.

С Решение на Министерски съвет от 27 март 2024 г. Са предвидени поредица от финансови операции, свързани с държавната енергетика, една от които задължава "БЕХ" ЕАД отново да разпредели дивидент от печалбата за 2023 г. В полза на бюджета в размер на 425 млн. лв. Подобно действие ще има изключително негативно влияние върху финансовата сигурност на сектора и ще постави под риск неговото нормално функциониране. Това ще направи невъзможно извършването на инвестиции и модернизация в сектора, както и реализирането на нови инфраструктурни проекти.

Тази тревожна тенденция на изземване на сто процента от дивидента на БЕХ в продължение на няколко години е намерила отражение в доклада на Международния валутен фонд, който определя тази практика като порочна, според депутатите. Според Радослав Рибарски от ПП-ДБ БЕХ иска да види по-добро финансово управление, а не само трупане на дългове. Той подхвана темата за вчерашното решение на кабинета, но Рамадан Аталай го спря. Ако подхванем вчерашното решение на МС , няма да има излизане от тази тема, каза депутатът. Дайте да се съсредоточим върху това решение, призова още той и обясни , че с него се казва, че финансовият министър не трябва да пипа парите в енергетиката, за да си върже бюджета. С тези решения изземвате функциите на изпълнителната власт, недоволен бе Рибарски.

news.bg