Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

Шотландия обмисля да разреши асистираното самоубийство

   
Шотландия обмисля да разреши асистираното самоубийство

Парламентът на Шотландия разглежда законодателство, което би позволило на живеещите в страната с неизлечимо заболяване да сложат край на живота си, съобщава "Ройтерс".

Проучване на общественото мнение показва, че тази политика се подкрепя от по-голямата част от населението.

Ако законодателството бъде прието, Шотландия ще се присъедини към други страни, като Швейцария, Канада, Нова Зеландия, Австрия и Еквадор, в които е разрешена асистираната смърт при определени обстоятелства.

Законопроектът за асистирано самоубийство на неизлечимо болни възрастни (Шотландия) ще даде на умствено способни пълнолетни лица, диагностицирани със заболяване в краен стадий, правото да сложат край на живота си.

В него са заложени гаранции като независими оценки от двама лекари и 14-дневен период на размисъл. Ще има и изискване желаещите асистирана смърт да са живели в Шотландия поне една година.

Те ще трябва сами да прилагат веществото, което ще сложи край на живота им.

Планът беше представен в законопроект от Лиъм МакАртър, член на либералдемократите в шотландския парламент. Тази седмица той заяви, че е "абсолютно убеден", че законодателството ще бъде прието, защото има нарастваща обществена подкрепа за тази мярка.

Проучване на Dignity in Dying ("Достойнство в смъртта"), която води кампании в полза на легализирането на мярката, сочи, че над 3/4 от шотландците подкрепят тази политика.

Противниците на законодателството заявиха, че проучването не отразява промяната в нагласите след излагане на рисковете.

Гласуване на законодателството в децентрализирания парламент на Шотландия ще се проведе най-рано след няколко месеца.

Полуавтономното правителство на Шотландия, което има контрол върху области като здравеопазване, образование и някои данъци, в миналото се е различавало в политиката от трите други страни в Обединеното кралство - Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Шотландия създаде първата във Великобритания официална стая за употреба на наркотици под наблюдение в опит да намали инфекциозните заболявания и свръхдозите.

Лидерът на британските лейбъристи Кийр Стармър, който според социологическите проучвания ще бъде следващият министър-председател, заяви, че иска асистираната смърт да бъде узаконена след следващите избори.