Вторник, 28 Май 2024
           
Свят

Петима руски журналисти, работещи за независими медии са арестувани

   
Петима руски журналисти, работещи за независими медии са арестувани

Петима руски журналисти, работещи за независими медии, бяха арестувани снощи и днес, пише Mediapool.

През нощта полицията е арестувала Екатерина Аникиевич от медията СОТАвижън и Константин Джаров от РусНюз, съобщи неправителствената организация ОВД-Инфо, специализирана в това да следи за случаи на репресии в Русия.

Според свидетел на събитието, цитиран от организацията, Джаров е бил бит и заплашван със сексуално насилие от полицейски служители.

"Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите, подиграваха ми се, когато се опитвах да се изправя", разказва Джаров, цитиран от РусНюз. Той съобщил, че е получил травма на главата, ожулвания, изкълчени пръсти и навяхвания.

По думите му насилието е било провокирано от правенето на видеозапис в близост до дома на друга журналистка, Антонина Фаворска от СОТАвижън, която е била арестувана снощи, веднага след като била освободена след 10-дневно административно задържане за неподчинение на полицията. Жилището на журналистката е било претърсено, както и това на родителите ѝ, заяви адвокатът ѝ Михаил Бирюков, цитиран от СОТАвижън.

Две други журналистки, Александра Астахова и Анастасия Мусатова от СОТАвижън, които отишли да посрещнат колежката си при излизането ѝ от ареста, също били задържани и отведени за разпит, съобщи същият източник.

Според новинарския уебсайт Медиазона, специализиран в проследяването на съдебни дела, делото срещу Фаворска е свързано с дейността на движението на опозиционера Алексей Навални, който почина в руски затвор през февруари. Неговите организации са класифицирани като "екстремистки" от руската съдебна система. Антонина Фаворска от години отразява съдебните процеси, свързани с Алексей Навални. Именно тя засне последното видео, на което се вижда, че опонентът е все още жив, на 15 февруари по време на съдебно заседание.

Според Медиазона тя е била арестувана на 17 март, няколко часа след като положила цветя на гроба на Навални.