Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Минчев: Заявките на ИТН бяха, че ще върнат мандата неизпълнен

   
Минчев: Заявките на ИТН бяха, че ще върнат мандата неизпълнен

Заявките на „Има такъв народ” бяха, че ще върнат мандата неизпълнен. Така зам.-председателят на Народното събрание и депутат от „Продължаваме промяната - Демократична България” Никола Минчев коментира в ефира на „Здравей, България” новината за връчването на третата папка на ИТН.

„Доколкото си спомням Тошко Йорданов каза,че ще върнат мандата неизпълнен и че трябва да се върви към избори 2 в 1. С оглед сроковете предполага да го върнат веднага. Конституцията им дава възможност да го задържат, докато парламентарната група намери премиер. След номинация за министър-председател има едноседмична срок да представи правителство. Ако се изпълни цялата тази конституционна възможност, със сигурност би попречило на провеждането на двоен вот”, поясни Минчев.

Според него все е още не късно за това изборите да на 9 юни.

„Има достатъчно дни хем да се проведат консултациите, хем да се предложи служебен премиер и той да предложи министри, за да имаме служебно правителство до 9 април и да има избори 2 в 1. В конституцията пише срокът е до 2 месеца, така че дори на 10-и или 11-и да се случи това, пак е възможно", допусна Минчев.

По думите му не сме на прага на конституционна криза.

„Списъкът от премиери е сравнително широк. Изключвам хипотезата всички да откажат да поемат тази отговорност в този момент. Който и да бъде избран, трябва да изпълнява конституционните си задължения добросъвестно и да организира честни избори", коментира още депутатът от ПП. 

На въпрос дали след изборите ще преговарят с ГЕРБ-СДС, ако картината остане същата след изборите, Минчев отговори, че това не е  изключено.

„При всички случаи воденето на преговори не означава, че ще се стигне до стискане на ръце", поясни депутатът.

По думите му партньорството с БСП е доста по-сложно, отколкото беше преди 2 години и половина.

Той направи коментар и относно комисията за Нотариуса. Минчев поясни, че комисията в парламента ще продължи работата си.

„Има резон да продължим с изслушване на ниво главен прокурор, а защо не и бившите главни прокурори. Казусите с Мартин Божанов и Пепи Еврото се развиват доста години и обхващат и мандатите на Сотир Цацаров и Иван Гешев", обясни Минчев, който е председател на комисията.