Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Интерпол: Трафикът на хора в Югоизточна Азия вече е глобална криза

   
Интерпол: Трафикът на хора в Югоизточна Азия вече е глобална криза

Организираните престъпни групи, които подхранваха широкото разпространяване на центрове за трафик на хора и кибер измами по време на пандемията, се разшириха от Югоизточна Азия в глобална мрежа, каза в сряда ръководителят на Интерпол Юрген Сток, цитиран от "Ройтерс".

"Водени от онлайн анонимността, вдъхновени от нови бизнес модели и засилени от пандемията, тези организирани престъпни групи сега работят в мащаб, който беше невъобразим преди десетилетие", каза генералният секретар на Интерпол Юрген Сток на брифинг в глобалния полицейски координационен орган в Сингапур офис.

Новите центрове за киберизмама, често обслужвани от трафикиран персонал, подведен с обещания за законни работни места, са помогнали на организираните престъпни групи да разнообразят приходите си от трафик на наркотици, каза Сток.

Бизнесът с трафик на наркотици все още допринася с 40% до 70% от доходите на престъпните групи, каза той.

"Но ние виждаме групи, които ясно диверсифицират престъпния си бизнес, използвайки маршрути за трафик на наркотици също и за трафик на хора, трафик на оръжие, интелектуална собственост, откраднати продукти, кражба на автомобили", каза Сток.

Около 2 до 3 трилиона долара незаконни приходи се канализират през глобалната финансова система годишно, каза той, добавяйки, че една организирана престъпна група може да направи 50 милиарда долара годишно.

Организацията на обединените нации съобщи миналата година, че повече от 100 000 души са били трафикирани в центрове за онлайн измами в Камбоджа. През ноември Мианмар предаде на Китай хиляди укриващи се китайци, заподозрени в телекомуникационни измами.

Сток похвали Сингапур за успеха му в разкриването на случай на пране на пари миналата година, включващ иззети активи на стойност над 3 милиарда сингапурски долара.