Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Увеличение на заплатите в детското здравеопазване в София с 35% от 1 април

   
Увеличение на заплатите в детското здравеопазване в София с 35% от 1 април

Увеличение на заплатите в детското здравеопазване в София с 35% от 1 април е договорено. Основното възнаграждение на медицинския персонал на детските градини, ясли и училища става 1890 лева, това каза кметът Васил Терзиев днес на брифинг в общината. Сега в тази сфера заплатите са 1350 лева, като първоначално беше осигурено увеличение от 100 лева, пише Дневник.

Вчера здравните синдикати организираха протест пред сградата на Столичната община с искания повишението да бъде включено в колективния трудов договор. Днес Терзиев е провел разговори в Министерския съвет за осигуряване на необходимите средства.

Сега общината се налага спешно да решава проблеми, трупани с десетилетия бездействие. Въпреки това е важно да се знае, че здравеопазването в общината е делегирана дейност от държавата и тя трябва да си влезе в ролята, подчерта Терзиев.

Важно е да не се отвори системен проблем - да се вмени на общината да доплаща за държавни делегирани дейности. Затова държахме парите да дойдат от държавата, а не от общинския бюджет, поясни той.

Зам.-кметът по финанси и здравеопазване на общината Иван Василев допълни, че в първоначалния проект за бюджет на София за 2024 г. са внесени корекции, за да се увеличат допълнително възнагражденията и в сектори "Транспорт", "Култура" и "Образование", както и в общинската администрация.

По-късно от групата на ГЕРБ-СДС поискаха увеличението на възнагражденията да стане през общинския бюджет и да е от 1 януари. За това били нужни 10 млн.лева, които можело да дойдат от "резерва на кмета", предложи Георги Георгиев, зам.-председател на Столичния общински съвет.