Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подала оставка

   
Зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подала оставка

Заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подала оставка от поста си по лични причини. Това се разбра от съобщение, което председателят на Народното събрание прочете в началото на днешното пленарно заседание. Оставката ѝ не се гласува от парламента, а се обявява от неговия председател, пише Дневник.

Зам.-омбудсманът е една от позициите, от които след промените в Конституцията президентът може да посочва служебен премиер. За разлика от повечето потенциални кандидати (председателя на Народното събрание, управителя или един от тримата подуправители на БНБ и председателя на Сметната палата или двамата му заместници), зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова не изглежда публично обвързана с партии. Тя беше избрана през 2020 г. единодушно от парламента по предложение на неправителствени организации, като аргументът в нейна полза беше дългогодишният ѝ юридически стаж.

Оставката ѝ означава, че при очертаващия се все по-ясно пореден служебен кабинет президентът ще може да избира служебен министър-председател не от 10, а от 8 души.

Чернева трябваше да заеме позицията на омбудсман, след като сегашният титуляр Диана Ковачева бе избрана за съдия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Рокадата трябваше да се осъществи през април, когато изтича мандатът на българския съдия в ЕСПЧ Йонко Грозев.

При настоящата ситуация парламентът трябва да проведе спешно избор както на омбудсман, така и на негов заместник, тъй като от април няма да има кой да заема тази длъжност. По закон в случаите на предсрочно прекратяване на мандата на омбудсмана нов омбудсман се избира в срок един месец от влизането в сила на решението за прекратяване. Омбудсманът се избира от Народното събрание за срок пет години и може да бъде преизбиран на същата длъжност само за още един мандат. Заместник-омбудсманът също се избира от Народното събрание, но по предложение на омбудсмана и в срок един месец от избирането на титуляря.