Събота, 27 Апр 2024
           
Спорт

Нургюл: В Рейкявик успях да повиша рейтинга си

   
Нургюл: В Рейкявик успях да повиша рейтинга си

"В Рейкявик успях да повиша рейтинга си и имах много интересни партии. Целта ми беше да загрея за Турнира на претендентките. Мисля, че беше полезно за мен да участвам в този турнир. Единственото неудобство беше изключително студеното време, но се радвам, че не повлия на играта и настройката ми", сподели Нургюл Салимова пред Фондация "Спорт в България" малко след завръщането си от Откритото първенство по шахмат на Исландия.

Българската шахматистка Нургюл Салимова завърши на второ място при жените и на 19-то място в генералното класиране на Reykjavík Open с 6,5 точки от възможни девет, като постигна пет победи, три ремита и само една загуба, която бе от литовския гросмайстор Паулиус Пултиневичиус. В последния девети кръг тя направи реми с белите фигури с турския гросмайстор Емре Джан, който има със 125 точки по-висок ЕЛО коефициент от нейния.

"Няма промяна в това колко уверена се чувствам за предстоящия турнир. През тези месеци се подготвях и все още се подготвям много сериозно. Крайният резултат зависи от много фактори, но за мен е важно да направя каквото зависи от мен", добави Салимова.

През последните месеци българката тренира усилено за предстоящия Турнир на претендентките през април, като през февруари направи подготвителен лагер в София с помощта на фондация "Спорт в България"От 2023 година насам Фондацията подкрепя активно Нургюл по пътя ѝ към световната титла.

За Салимова турнирът в Рейкявик бе генерална репетиция за участието ѝ в Торонто, който започва на 4-ти април. Там Нургюл ще мери сили със седем от най-добрите шахматистки в света за възможността да спори за световната титла през 2025 година.

Снимка 658767

Източник: Фондация "Спорт в България"