Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Медиците, работещите в детските ясли и градини на протест за по-високи заплати днес в София

   
Медиците, работещите в детските ясли и градини на протест за по-високи заплати днес в София

На протест за по-високи заплати ще излязат днес медиците, работещите в детските ясли и градини и в здравните кабинети в училищата в София. Акцията е организирана от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинска федерация "Подкрепа" и ще се проведе от 15 ч. пред сградата на Столична община на улица "Московска" 33, пише Сега.

Още от края на миналата година синдикалистите настояват пред новото ръководство на Столична община да бъдат удовлетворени три основни искания в сектор "Детско и училищно здравеопазване" на територията на общината за работещите в детските ясли и здравните кабинети в образователните институции. Сред тези искания е актуализиране на основните заплати в системата и увеличението им от 1350 на 1890 лв., както и повишение на средствата за работно облекло от 450 на 500 лв. годишно. Синдикатите настояват също за ръст на размера на обезщетението при пенсиониране до 9 брутни месечни възнаграждения.

Вчера имаше среща между синдикатите и столичния кмет Васил Терзиев. На нея стана ясно, че исканията на протестиращите за по-високи заплати ще бъдат удовлетворени частично с предложение за увеличение със 100 лева от 1 април за специалистите в сектор "Детско здравеопазване". От КНСБ и "Подкрепа" обаче заявиха, че не са доволни и че насроченият протест остава. 

"Протестът остава, защото кметът Терзиев и зам.-кметът Иван Василев не казаха конкретно откъде ще дойдат парите и кога. Ние искаме поне 30%. В момента основната заплата е 1350 лв.", коментира Росица Палешникова, председател на Медицинска федерация "Подкрепа", цитирана от БТА. По думите й медицинските специалисти, които гледат нашите деца, не са по-малко заслужили от районни кметове и общински съветници или работещите в администрация. "Те чакаха достатъчно две години, няма да чакат още една", каза още тя, добавяйки, че за "самостоятелни ясли, яслени групи в детски градини, детски кухни, комплекси по хранене и т.н." не са предвидени  увеличения в проектобюджета на общината за 2024 г., който предстои да бъде обсъждан на 28 март.