Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

САЩ и Великобритания обвиниха Китай в глобална шпионска кампания

   
САЩ и Великобритания обвиниха Китай в глобална шпионска кампания

Официални лица на САЩ и Великобритания в понеделник наложиха санкции и повдигнаха обвинения срещу Пекин за широкообхватна кампания за кибершпионаж, за която се твърди, че е засегнала милиони хора - включително законодатели, академици, журналисти и други, предава "Ройтерс".

Властите от двете страни на Атлантическия океан обвиниха хакерската група с прякор "APT31", че е част от китайското Министерство на държавната сигурност и е изготвила широк списък с мишени вариращи от служители на Белия дом, американски сенатори, британски парламентаристи и правителствени служители в целия свят, който критикуват Пекин. Пострадали са също изпълнители на отбраната, дисиденти и охранителни компании, казаха служители.

В обвинителен акт, разпечатан в понеделник срещу седем от предполагаемите замесени китайски хакери, американските прокурори заявиха, че хакерската дейност е довела до потвърдено или потенциално компрометиране на работни акаунти, лични имейли, онлайн съхранение и записи на телефонни разговори, принадлежащи на милиони американци.

Целта на глобалната хакерска операция е била "да се репресират критиците на китайския режим, да се компрометират правителствените институции и да се откраднат търговски тайни", каза в изявление заместник-главният прокурор Лиза Монако.

Китайското посолство във Вашингтон не върна веднага съобщение с искане за коментар относно обвиненията на САЩ, но китайското посолство в Лондон описа по-ранните обвинения на Обединеното кралство като "напълно измислени и злонамерени клевети".

Съобщенията бяха направени, след като и Великобритания, и САЩ наложиха санкции на фирма, която според тях е била подставена компания на Министерството на държавната сигурност.

В изявление на Министерството на финансите на САЩ се казва, че санкциите са насочени към науката и технологиите на Wuhan Xiaoruizhi, както и към двама китайски граждани.