Събота, 27 Апр 2024
           
Спорт

Задава се голяма промяна в правилата на футбола

   
Задава се голяма промяна в правилата на футбола

ФИФА изостави идеята за въвеждане на синия картон, но обяви, че ще направи промяна на вече съществуващо правило, а то е нещо, което реферите на практика никога не прилагат. А именно, когато вратарят задържи топката повече от шест секунди. В сегашните разпоредби пише, че за това забавяне на времето, реферът трябва да отсъди непряк свободен удар за противниковия отбор в наказателното поле.

Тестването на това старо-ново правило ще започне през следващия сезон и вратарите ще могат да държат топката по-дълго от преди - осем секунди. Но когато изтекат три секунди, реферът ще вдига ръка и ще започне да брои до пет.

Ако вратарят не се отърве от топката, ще бъде наказан с корнер за противниковия отбор. Правилото ще бъде тествано първо в долните дивизии.

Главният изпълнителен директор на Шотландската футболна асоциация и член на борда на директорите на IFAB - Иън Максуел, обясни причините за въвеждането на това правило.

"Забелязахме нарастваща тенденция на губене на време по време на мачове, като това се случва най-вече, когато топката е в ръцете на вратаря. Ситуацията за реферите при сегашните правила е трудна, затова увеличаваме времето на осем секунди. Съдията ще вдигне ръка, за да сигнализира последните пет секунди, така че играчите и зрителите да са наясно. Ще оценим ефекта и се надяваме да увеличим броя на чистото игрово време в мачовете", сподели Максуел.