Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

ЕК подпомага българските земеделци с 86,9 млн. евро

   
ЕК подпомага българските земеделци с 86,9 млн. евро

Европейската комисия одобри българска схема в размер на приблизително 86,9 милиона евро (170 милиона лева) в подкрепа на земеделските стопани, засегнати от войната в Украйна. Това съобщиха от ЕК.

Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ при кризи и преход, приета от Комисията на 9 март 2023 г. и изменена на 20 ноември 2023 г., за да се подкрепят мерки в сектори, които са от ключово значение за ускоряване на екологичния преход и намаляване на зависимостта от горива.

Подкрепата представлява помощ в ограничен размер под формата на преки безвъзмездни средства. Мярката ще бъде отворена за първични селскостопански производители в секторите на животновъдството, пчеларството, производството на плодове и зеленчуци, маслодайни рози, вино и тютюн, които са изложени на риск от загуба на финансова ликвидност поради трудностите на селскостопанския пазар, предизвикани от войната на Русия срещу Украйна.

Таванът на помощта е 280 000 евро. Тя ще бъде предоставена в срок до 30.06.2024 г.

Според ЕК схемата е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и условията, определени във Временната рамка за мерки при кризи и преход.