Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Тагарев: МО има ресурс да продължи да помага на Украйна

   
Тагарев: МО има ресурс да продължи да помага на Украйна

Министерството на отбраната има ресурс да продължи да помага на Украйна. Ако има подкрепа от Народното събрание, може да бъде предоставена още помощ, каза военният министър в оставка Тодор Тагарев, пише Mediapool.

"Публично, когато кабинетът представи резултата си, обявих, че нашата политика, политиката на моя екип е, давайки помощ за Украйна, ние да търсим възможности за финансови компенсации и да използваме получените по този начин средства, за на ускорим процеса на превъоръжаване на армията. Преди тази наша политика, специфична, може би трябва да обърна внимание и на това, което президентът Макрон каза наред с много други ръководители на правителства - това разбиране вече в Европа преобладава абсолютно решително - че съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна", посочи Тагарев, цитиран от БНР.

Той каза, че се надява да не се стигне до серия от служебни правителства.

"Много е важно да се постигне разбиране, за да продължим с редовно правителство", каза Тагарев.

"Да продължим по важните стъпки на съдебната реформа, по укрепване на отбранителните способности, интеграцията ни в НАТО и помощта за Украйна. Всичко това са изключително важни въпроси и надявам се, че няма да се стигне до някаква серия от служебни правителства - това, което видяхме в предните 2 години", каза Тагарев.

В края на февруари Тагарев каза, че България готви нов пакет военна помощ за Украйна, който във финансово изражение ще е в пъти по-голям от предаденото въоръжение и боеприпаси на Киев до момента.

За целта обаче ще трябва да има ново решение на Народното събрание, като правителството вече е внесло предложение по темата.

Тагарев не посочи конкретно какво въоръжение и боеприпаси предстои България да изпрати на Украйна и отказа да отговори публично на депутатски въпрос дали става въпрос за зенитно-ракетни комплекси C-300.