Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Натаниъл Копси ще е новият посланик на Обединеното кралство в България

   
Натаниъл Копси ще е новият посланик на Обединеното кралство в България

Натаниъл Копси ще е новият посланик на Обединеното кралство в България, съобщиха от британското посолство. Той ще наследи на поста д-р Роб Диксън, който ще премине на друга длъжност в дипломатическата служба,

Посланик Копси ще встъпи в длъжност през август 2024 г.

Преди това той е работил в кабинета на министъра на външните работи на Великобритания като главен автор на речи, обхващайки целия спектър от въпроси по външна политика на Обединеното кралство. Но по-голямата част от кариерата му е съсредоточена върху Европа, особено върху Европейския съюз и Източна Европа.

През 2015 г. той се присъединява към правителствената администрация на Великобритания, за да работи по въпросите на ЕС, включително предоговарянето през 2015 г. на условията за членството на кралството в ЕС и референдума през 2016 г. Впоследствие работи по Brexit, а след инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. започва да работи по въпроси, свързани с Украйна.

Преди да се присъедини към Дипломатическата служба, Копси се занимава с научна дейност, а впоследствие става професор по политически науки.

Новият посланик говори български език и към него в София ще се присъедини и семейството му.