Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

АКФ публикува протокол от разпит на свидетел по делото Осемте джуджета с тайна самоличност под номер 24-1

   
АКФ публикува протокол от разпит на свидетел по делото Осемте джуджета с тайна самоличност под номер 24-1

От думите на свидетеля става ясно за чести посещения в "Осемте джуджета" на Борислав Сарафов, бившия градски прокурор Емилия Русинова и бившия ръководител на вече закритата Спецпрокуратура Димитър Франтишек Петров

За чести посещения на Борислав Сарафов и други висши магистрати при Петьо Петров – Еврото дава сведения в показанията си от 31 май 2023 г. още един анонимен свидетел по разследването, светкавично образувано на 29 май 2023 г. в Софийска районна прокуратура (СРП). Това съобщи Антикорупционният фонд.

Разследването започва, след като ден по-рано Антикорупционният фонд публикува получени по електронна поща снимки на усмихнатите Петров и Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“.

Това е вече петият очевидец, чиито свидетелства за връзките на сегашния главен прокурор с Петьо Еврото стават публично известни.

В протокола за разпит на свидетел с тайна самоличност под номер 24-1, който АКФ публикува днес, се съдържа информация за чести посещения на „Осемте джуджета“ в периода 2018 – 2020 г. на Борислав Сарафов, бившия градски и настоящ зам.-апелативен прокурор на София Емилия Русинова и бившия ръководител на вече закритата Специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров.

Там те се срещали с Петьо Петров в отделено помещение на първия етаж, до което обичаен достъп нямали от персонала на заведението, а само Петров и тогавашната му съпруга Любена. От тази стая Сарафов и Русинова излизали с големи хартиени пликове, в които изглеждало сякаш има документи.

Припомняме, че снимка на Емилия Русинова с Петьо Петров на входа на ресторанта също е ставала обществено достояние, както и че свидетели са говорили за ролята на Димитър Франтишек в казуса „Осемте джуджета“.

Самоличността на двамата горецитирани анонимни свидетели от разследването на СРП очевидно е представлявала особен интерес за прокурора от СГП Йордан Петров, след като е приел по компетентност досъдебното производство и е прочел показанията им. По негова изрична молба, уважена от ръководителя на Наказателната колегия на ВКС, той се е запознал със секретните материали, съдържащи данните за самоличността на свидетелите, които тогава са се намирали в секретното деловодство на ВКС.

След това свидетелят с тайна самоличност под номер 24-2 се оказва разкрит, по думите му получава заплашително писмо, а наблюдаващият прокурор Йордан Петров дори произнесе имената му в национален ефир, макар и при все още формално несвалена защита.

Съдбата на свидетеля с тайна самоличност под номер 24-1 остава неизвестна. Неизвестно остава и дали и той вече е променил показанията си относно свързаността на Борислав Сарафов с Петьо Петров, както това са сторили други от давалите по-рано сведения в такава насока лица.