Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Великобритания не се тревожи за AUKUS дори с Тръмп като президент в САЩ

   
Великобритания не се тревожи за AUKUS дори с Тръмп като президент в САЩ

Великобритания ще работи с всеки, който стане президент на САЩ през ноември. Това заяви британският външен министър Дейвид Камерън, цитиран от "Ройтерс".

Думите му бяха в отговор на въпрос дали избирането на Доналд Тръмп би застрашило военния съюз AUKUS.

"Това, което ще направим, и както съм сигурен, че и австралийското правителство би направило, е да работим с всеки, който стане президент", посочи Камерън на пресконференция в Аделаида, след като той и британският министър на отбраната Грант Шапс се срещнаха с австралийските си колеги.

Вчера Австралия обяви, че ще похарчи милиарди за докове, корабостроителници и фабрики на своя територия и във Великобритания за ядрени подводници съгласно пакта за сигурност AUKUS и определи британската компания за отбранителна техника BAE Systems за подпомагане на строежа на плавателните съдове.

Съгласно пакта AUKUS, подписан през 2021 г., Съединените щати ще продадат на Австралия между три и пет бойни подводници от клас "Вирджиния" от началото на 2030 г. като междинна стъпка, докато Австралия и Великобритания изграждат нов клас ядрени подводници SSN-AUKUS, който трябва да влезе в експлоатация приблизително десетилетие по-късно.