Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Австралия и Великобритания също се обявиха против израелска операция в Рафах

   
Австралия и Великобритания също се обявиха против израелска операция в Рафах

Австралия и Великобритания предупредиха, че ще има потенциално опустошителни последици от израелска сухопътна офанзива в Рафах в ивицата Газа, съобщава "Ройтерс".

"Като се има предвид големият брой разселени лица, търсещи убежище в района, и липсата на безопасни пространства в Газа, министрите споделят дълбока загриженост относно потенциално опустошителните последици за цивилното население от разширена израелска военна операция в Рафах", се посочва в съвместна позиция на двете страни.

Израелският премиер е обяснил "пределно ясно" на Джо Байдън, че няма да спре докато "Хамас" не бъде унищожен

Редица страни, сред които и Съединените щати, обаче предупреждават за ужасни последици за повече от един милион палестинци, които са потърсили убежище там, след като са били разселени от други части на палестинския анклав по време на петмесечната война.

Изявлението беше публикувано, след като министрите на отбраната и на външните работи на Великобритания се срещнаха с австралийските си колеги в Аделаида.

Двете бяха силно критични и към продължаващата инвазия на Русия в Украйна и предупредиха срещу дестабилизираща военна дейност в Южнокитайско море, където Китай все повече засилва присъствието си.