Събота, 27 Апр 2024
           
Коментари

Рая Назарян: Няма крачка в подновяване на преговорите, развръзката е у Габриел

   
Рая Назарян: Няма крачка в подновяване на преговорите, развръзката е у Габриел

Няма крачка в подновяване на разговорите. Г-жа Габриел ще реше какво да прави, в нея е манадата. 

Това каза в студиото на Би Ти Ви депутатът от ГЕРБ-СДС Рая Назарян, която е част от преговарящия екип от партията на Борисов.

По думите й Мария Габриел не е представила състав и структура на МС в Народното събрание. Затова би я посъветвала да изтегли мандат, защото партньорите демонстрираха, че нямат доверие в нея, което изглежда като провал, но това не е по вина ГЕРБ-СДС, уточни Назарян.

Ние не искаме избори. Нашите уговорки бяха да има кабинет с първия мандат. След създавалата се ситуация – в която ПП-ДБ не припознават Габриел като лидер, можем ли да преговаряме с тези хора. Щом с първия мандат не може да се случи кабинет, това няма как да се случи и с втория мандат. Един премиер, който няма доверие във финансовия си министър,  трябва ли да остави Василев на този пост, попита Назарят и добави:  Има и трети мандат – ние сме отворени за разговори с всяка политичисекта партия. Ние сме за стабилността и да има кабинет. ДПС и ИТН също може да получат третия мандат.  Ако има възможност за правителство – ГЕРБ няма да го пропусне, аргументира позицията си депутатът от ГЕРБ. 

Ние положихме всички усилия за кабинет, предложихме всички варианта (...) Бяхме подложени на множество провокации, и въпреки това ние запазихме добрия тон и професионалните отношения в тези преговори. Но умишлено се удължаваше процеса на преговорите от нашите партньори, посочи Назарян, намеквайки, че те от самото начало са имали идея да бъде постигне редовен кабинет с втория, а не с първия мандат.

Назарян отрече да е излъгала за подписа на Христо Иванов.

Няма лъжа от моя страна, имаше разминаване в заставките на медиите и думите ми. Не съм казвала, че Христо Иванов е подписал споразумението, казах само, че той беше одобрен от лидера на „Да, България“. В този ден г-н Денков, не беше в залата. Изчетохме целия документ с Христо Иванов - текст по текст, като той одобри всички клаузи (…) Освен това ние сме съгласни да направим реформите, а реформата в службите трябва да се случи през анализ, затова не искахме да сложим конкретна дата – 30 април, за което настояваха ген. Атанасов и Кирил Петков, разказа в ефир Рая Назарян. 

Тя отрече да са се съветвали по всички точки с Борисов и подчерта, че лидерът им не се е месил в разговорите. Дал е мандат на доверие на Габриел, защото тя се е доказала като политик и авторитет. Но не изключи Мария  да е търсила съвет от Борисов, припознавайки в него един обигран политик.

Преговорящата от ГЕРБ  опроверга и твърденията на лидерите от ПП-ДБ, че не са били запознати с имената на министри от списъка, с който отида Мария Габриел при президента. И посочи, че това е  не е нормално, ако имаш държавнически отговорно поведение. 

Рая Назарян сподели още, че след изявлението си Василев не се е извини на Габриел, а дори е въведел и още твърдения – че тя няма лидерски качества, че няма качества за премиер. Нещо повече, досега никой от лидерите от ПП-ДБ не се е опитал да изглади създалото се напрежение.