Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Нидерландия ще предостави боеприпаси за F-16 на Украйна

   
Нидерландия ще предостави боеприпаси за F-16 на Украйна

Нидерландия ще предостави на Украйна 350 млн. евро за боеприпаси за изтребители F-16 и модерни разузнавателни дронове, съобщи в Киев нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен.

В речта си в края на двудневното си пътуване до Украйна Олонгрен заяви, че е дошла, за да покаже солидарност и да обяви новия пакет от помощи.

По време на срещата на групата "Рамщайн" нидерландският министър заяви, че със 150 млн. евро ще бъдат финансирани управляеми ракети "въздух-земя", които могат да се изстрелват от F-16, а 200 млн. евро ще отидат за безпилотни самолети за разузнаване, наблюдение и разузнаване (ISR), се посочва в прессъобщение на нидерландското министерство на отбраната.

Нидерландия е поела ангажимент за военна помощ за Украйна в размер на 2 млрд. евро през 2024 г. Значителна част от тях ще финансират боеприпаси и безпилотни самолети, които според Киев са отчаяно необходими, за да се прекратят загубите на бойното поле срещу Русия.

Дания, Нидерландия и Съединените щати очакват да доставят първите от десетките изтребители F-16 на Украйна това лято, след като създадат програма за обучение на пилоти и дарят самолети.

Олонгрен заяви, че датските самолети ще пристигнат първи, но по-късно през 2024 г. ще бъдат последвани от първите холандски самолети.

"Много съм уверена, че ще започнем да доставяме F-16 това лято. През втората половина на годината холандските F-16 ще тръгнат по този път".

Запитана за паузата във военната помощ от САЩ, тъй като републиканците в Конгреса блокират важен законопроект за помощта, военният министър заяви, че макар Украйна да има много приятели в Европа, да продължи без подкрепата на САЩ ще бъде трудно.

Тя каза, че европейското производство на боеприпаси ще бъде увеличено "значително" до края на годината, за да не се повтори дефицитът на артилерийски боеприпаси, с който Украйна се сблъсква в момента.

Холандските компании за безпилотни технологии Deltaquad, Avalor AI и AEC Skyline обсъдиха сътрудничество с украински официални лица за увеличаване на производствения капацитет на Киев. С Украйна бяха подписани няколко промишлени договора, съобщи нидерландското министерство на отбраната./БГНЕС