Неделя, 28 Апр 2024
           
Новини

Създадена е необходимата организация за нормалното протичане на събитията около откриването на новия мотосезон от клубовете по места ​

   
Създадена е необходимата организация за нормалното протичане на събитията около откриването на новия мотосезон от клубовете по места ​
  МВР

От МВР е създадена организация, която да гарантира нормалното протичане на откриванията на мото сезона по места през тази година, съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция, ГДНП. В Главната дирекция вече е постъпила информация от рокерските клубове, ясен е календарът им, предприета е и необходимата организация от съответните областни дирекции.

Първи през тази година ще открият сезона рокерите от Пловдив. По традиция на 22 март ще се състои шествие, сборният пункт ще е в района на Бачковския манастир, уточни Любомира Бончева, издател на Българската мотоциклетна медия (БММ). Последователно през следващите дни (23 и 24 март) сезонът ще бъде открит в Козлодуй, Ямбол и Монтана. В София откриването е планирано на 6 април на площад „Батенберг“ с шествие, което ще тръгне от площада и ще стигне до кв. „Бояна“, където по традиция са предвидени различни атракции, допълни Михаил Мичев, секретар на клуб Atrox MC.

Главен инспектор Близнаков отправи апел към всички участници стриктно да спазват правилата в движението по пътищата и изрази надежда тенденцията от миналата година за спад на смъртните случаи да се запази. Той отбеляза, че членуващите в клубове мотоциклетисти са силно дисциплинирани, но сред останалите често срещано е неизползване на предпазна каска или управление без свидетелство за съответната категория. От началото на годината до момента е регистриран само един случай на тежко пътнотранспортно произшествие със загинал мотоциклетист, като за същия период миналата година на пътя са загинали трима. Според обобщените данни на ГДНП за цялата 2023 г. са регистрирани 647 ПТП с водачи на мотопеди и мотоциклети, при които са загинали 37 участници в движението по пътищата.

Бъдете много внимателни, особено сега в началото на сезона, тъй като времето е силно измамно и винаги може да поднесе неприятна изненада на пътя, апелира Лъчезар Близнаков. Рокерските клубове се отнасят с пълната си отговорност всеки сезон, увери Михаил Мичев. По думите му според въведените вътрешни правила всяко шествие има отговорник, който проверява техническата изправност на мотоциклетите, преминали ли са през годишен технически преглед и имат ли водачите нужните застраховки, а в групата има строга йерархия, която се спазва.