Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Дания ще въведе задължителна казарма за жените

   
Дания ще въведе задължителна казарма за жените

Дания ще въведе задължителна казарма за жените от 2026 г., стана ясно от изказване на датския премиер Мете Фредериксен. Така Дания става третата страна в Европа след Норвегия и Швеция, която ще включи жени в армията си, пише OFFNews.

"Ние не се превъоръжаваме, защото искаме война. Превъоръжаваме се, защото искаме да я избегнем", коментира Фредериксен при представянето на плана.

Новите мерки на датското правителство идват на фона на нарастващото напрежение в Европа след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Страната също така увеличава военните си разходи от сегашните 1,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на 2%, за да изпълни целите, поставени от военния алианс НАТО. В следващите 5 години бюджетът й за отбрана следва да се увеличи с близо 6 млрд. долара.

Освен за постигане на изискванията на НАТО, мерките имат и друга цел - постигане на пълно равноправие между половете.

"По-стабилната наборна военна служба, включително пълното равенство между половете, трябва да допринесе за решаването на предизвикателствата в областта на отбраната, националната мобилизация и за попълването на въоръжените ни сили", казва министърът на отбраната Тролс Лунд Полсен.

Жените в скандинавската страна и сега могат да преминат през военна служба, но това се случва само доброволно, докато за мъжете тя е задължителна.

Миналата година 4700 души са били на военна служба, като около 25% от тях са били жени. Този брой ще бъде увеличен на 5000 души годишно.