Неделя, 28 Апр 2024
           
Новини

49 млн. лв. за увеличение на заплатите на академичния състав

   
49 млн. лв. за увеличение на заплатите на академичния състав
  МОН

Допълнителни 49 000 000 лв. за увеличение на възнагражденията на учените от Българската академия на науките (БАН) и държавните висши училища одобри правителството. От общата сума за БАН са предвидени 10 000 000 лв., а за държавните висши училища – 39 000 000 лв.

Благодарение на финансирането ще се увеличат възнагражденията на 2 271 представители на академичния състав на БАН и 12 070 представители на академичния състав в 33 държавни висши училища. Одобрените средства са част от усилията, които държавата полага за развитието на научноизследователския сектор и академичния състав и са свързани и с подобряването на качеството, резултатността и ползите от изградения научен и експертен потенциал на страната.

Средствата за повишаване на заплатите ще позволят да бъдат привлечени изследователи, да се стимулира качеството на публикационната и издателската дейност, както и на научната експертиза в помощ на държавните институции. Очакваният резултат от увеличението им е учените бъдат мотивирани да въвеждат нови методи на преподаване, базирани на усвояване на компетентности, както и да се насърчават на повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели, което от своя страна да доведе и до развитие на академичния състав.