Събота, 27 Апр 2024
           
Развлечения

Разследват теч на данни за здравословното състояние на Кейт Мидълтън

   
Разследват теч на данни за здравословното състояние на Кейт Мидълтън

Службата за защита на данните оценява доклад, според който персоналът на болницата, където принцесата на Уелс Кейт Мидълтън е била оперирана, се е опитал да надзърне в личната ѝ здравна информация.

Вестник Daily Mirror твърди, че персоналът на лондонската клиника, често използвана от кралските особи, "се е опитал да получи достъп до личния й медицински картон".

От офиса на комисарите по информация ICO потвърдиха, че е получен "доклад за нарушение" и се провежда разследване. ICO е органът, който следи за изпълнението на разпоредбите за защита на личните данни и свободата на информацията в Обединеното кралство.

Според Mirror "поне един член на персонала е бил хванат при опит да получи достъп" до медицинския картон на принцесата. Вестникът твърди, че е започнало вътрешно разследване в частната лондонска болница, в която през последните месеци са лекувани принцесата на Уелс и крал Чарлз III.

През януари Кейт претърпя коремна операция заради неизяснено заболяване и се оттегли от публичните си задължения, докато се възстановява.

Запитан за материала в Mirror, говорител на ICO заяви: "Можем да потвърдим, че сме получили доклад за нарушение и в момента оценяваме предоставената информация."

Би Би Си не е успяла да провери по независим начин твърденията на Mirror, публикувани късно във вторник.

Говорител на двореца Кенсингтън отказа да потвърди или отрече доклада, само добави: "Това е въпрос, който е от компетенцията на лондонската клиника."

Твърденията идват след вълна от онлайн спекулации и конспиративни теории за здравето на принцесата на Уелс по време на отсъствието ѝ от публични ангажименти. Кейт се извини, след като стана ясно, че снимка за Деня на майката, на която е тя и трите ѝ деца, е била "редактирана" - инцидент, който допълнително подхрани слуховете в социалните медии.

Принцесата прекара почти две седмици в лондонската клиника, а от двореца Кенсингтън заявиха, че тя ще се възстановява до Великден.

В понеделник в. "Сън" публикува снимка на принц Уилям и Катрин, които пазаруват в Уиндзор - първата им публична разходка от Коледа насам.