Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

СОС отново обявява конкурс за Княжеската градина след демонтажа на МОЧА

   
СОС отново обявява конкурс за Княжеската градина след демонтажа на МОЧА
  BGNES

За втори път тази година Столичният общински съвет се заема да планира бъдещето на Княжеската градина в София след окончателното премахване от нея на Паметника на съветската армия, известен още като МОЧА.

По предложение на групата на "Синя София" на проф. Вили Лилков комисията по екология в СОС гласува да възложи на кмета на София Васил Терзиев да организира конкурс с международно участие "за идеи за доизграждане и развитие на Княжеската градина". Докладът бе подкрепен от най-големите групи в парламента на София- тази на ПП/ДБ/"Спаси София" и на ГЕРБ-СДС. Гласовете на тези формации са достатъчни искането на "Синя София" да бъде прието и на сесия.

"Против" гласуваха представителите на БСП. Те припомниха, че са внесли искане за провеждане на референдум за съдбата на монумента. Според тях първо трябва да се проведе допитване сред софиянци и едва след това да се мисли какво да се прави с терена.  

Вносителите на доклада и подкрепилите го групи поясниха, че предложението няма за цел в Княжеската градина да се строи или да се реализират някакви "екзотични" и "екстравагатни" идеи. Лилков посочи конкретно, че целта на конкурса е "да се получат идеи за запазване и обогатяване на парковото пространство на Княжеската градина като елемент на "Зелената памет" на София и изграждане на архитектурно-пространствена рамка на бул. "Цар Освободител". 

Това е второто действие в рамките на година за провеждането на конкурс за Княжеската градина след премахването на ПСА. През август м.г. предишният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че е подписала доклад на главния архитект Здравко Здравков за старт на процедурата за подготвяне на задание за архитектурен конкурс и план за градината. Като първа цел на процедурата бе посочено изготвянето на нов устройствен план на пространството.  Целта на конкурса е да се съберат предложения на архитекти и урбанисти как да бъде оформена зоната след преместването на фигурите и постамента. Докладът дойде след решение на СОС от март 2023 г., с което областният управител на София бе натоварен да демонтира МОЧА.