Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Лойд Остин: САЩ няма да допуснат провал на Украйна

   
Лойд Остин: САЩ няма да допуснат провал на Украйна

Министърът на отбраната Лойд Остин обеща, че Съединените щати няма да допуснат Украйна да се провали, въпреки че предоставянето на допълнителна помощ се бави в Конгреса, а киевските сили изпитват недостиг на боеприпаси.

Ръководената от републиканците Камара на представителите блокира отпускането на 60 млрд. долара помощ за Украйна, а Съединените щати предупредиха, че неотдавнашният пакет от 300 млн. долара ще стигне само за няколко седмици.

"Съединените щати няма да позволят на Украйна да се провали", заяви Остин при откриването на среща в Германия на международните поддръжници на Украйна, предаде АФП.

"Оставаме решени да предоставим на Украйна ресурсите, от които тя се нуждае, за да се противопостави на агресията на Кремъл", добави той.

През миналата седмица Вашингтон обяви помощ за Украйна в размер на 300 млн. долара, но Остин заяви, че тя е възможна само благодарение на икономиите от последните покупки на Пентагона.

"Успяхме да подкрепим този така необходим пакет само благодарение на това, че установихме някои непредвидени икономии по договорите", каза Остин.

Украинският президент Володимир Зеленски вчера коментира темата: "За нас е изключително важно Конгресът скоро да приключи всички необходими процедури и да вземе окончателно решение." /БГНЕС