Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Преговорите за правителство: Поредният краен срок изтече, но решение още няма

   
Преговорите за правителство: Поредният краен срок изтече, но решение още няма
  BGNES

Изтече поредният краен срок на преговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) за ротационен кабинет и управление на страната. Решение обаче все още няма.

Преди ден хората на Бойко Борисов обявиха, че разговорите приключват във вторник, 12:00 часа. Този час отмина, но двете политически сили все още мълчат. Не са обявили час за пресконференция или изявление, а от президентството не са казали кога ще приемат Мария Габриел.

Все пак се очаква номинираната от тях за премиер Мария Габриел да се върне днес при Радев с "окончателното решение" дали ще има правителство или не. 

По неофициална информация спор има по повод два министерски поста - на енергетиката и на отбраната. ГЕРБ настоява да ги получи и очевидно упражнява натиск, на който от ПП-ДБ не са готови да отстъпят. Така в края на краищата може един министерски пост може да се окаже решаващ, за да тласне страната към избори и да отложи важни реформи като промените в прокуратурата и службите за сигурност.

В понеделник следобед преговорните екипи се събраха отново, но след края на срещата двете страни запазиха мълчание. Разговорите продължават и във вторник преди обяд"Днес се надявам всички да сме реалисти", каза пред журналисти съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Преди началото на днешната среща той уточни, че все още няма постигнато съгласие и се обсъжда всичко.

Делян Добрев от ГЕРБ, който не е част от преговорния екип, подчерта, че има още няколко часа. "Аз самият не съм голям оптимист. Слушам сутринта ваши колеги, че спорът бил военният министър. Не разбирам какво е толкова важното на Тагарев, че един Тагарев да ни прати на избори", добави той. 

Спорът за министерствата

В неделя от ПП-ДБ обявиха публично, че са съгласни, освен премиер, ГЕРБ да вземат няколко министерства - външното, МВР, на иновациите, на екологията, на образованието и на културата.

По неофициална информация обаче спор е имало по повод две други министерства, които ГЕРБ настоява да вземе - на енергетиката и на отбраната. В понеделник изтече и неофициално предложение на партията на Борисов за състав на министерския съвет, в който постовете и на министър енергетиката, и на министър на отбраната са техни.

"Проектът за Министерски съвет ние го виждаме за първи път. Този състав за нас е неприемлив", каза в понеделник Николай Денков по повод изтеклите имена на министри.

Още преди началото на преговорите от ПП-ДБ неофициално коментираха, че държат на постовете си да останат министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на енергетиката Румен Радев и финансовият министър Асен Василев.

По повод Василев още преди дни било постигнато съгласие, че остава на поста. Но от ГЕРБ настоявали депутатът им Христо Гаджев да стане министър на отбраната, а колегата му Жечо Станков - на енергетиката. Колкото до втория пост, трябва да се каже, че ГЕРБ и без да има министър на практика контролира цялата държавна енергетика.

Проблемът с ролята на ДПС в регулаторите

Още преди официалното започване на преговорите едно от основните различия между ГЕРБ и ПП-ДБ беше по отношение на ролята на ДПС при избора на нови регулатори. От партията на Бойко Борисов поискаха при регулатори, които се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3, да се търси подкрепа само от "политически формации с ясно изразена евроатлантическа ориентация и ценности". Подобно определение съвпада с начина, по който се самоопределя ДПС и същевременно на практика изключва останалите партии в парламента. От ПП-ДБ обаче не са съгласни с това ролята на ДПС за регулаторите да бъде гарантирана.

И през последните дни тази тема била причина за спорове между двете партии. Все пак в разпространения от ПП-ДБ в неделя през нощта финален работен проект на споразумението фопмулировката на ГЕРБ за "евроатлантическата ориентация и ценности" липсва.

Преговорите и напрежението

Преговорите започнаха на 9 март и дни наред двете страни пазеха пълно мълчание за хода им, което се разчиташе като знак, че правителство ще има. В края на миналата седмица обаче разговорите стигнаха критична фаза. Тон даде Бойко Борисов, който още в петък обяви, че "мандатът ще бъде върнат изпълнен веднага или отиваме на избори". В неделя вечерта от ГЕРБ решиха публично да поставят ултиматум на ПП-ДБ – ако преди връчването на мандата исканията им не бъдат приети и властта не бъде поделена, ще върнат папката празна. Последва призив от ПП-ДБ - преговорите да продължат, за да се изчистят спорните въпроси помежду им. Хората на Борисов в последния момент казали, че не могат да подпишат уж договорения вече документ за общо управление.

След изострянето на напрежението, в понеделник сутринта се провел разговор между преговорите екипи на ГЕРБ и ПП-ДБ. Така преди ден Мария Габриел отиде при президента не само със зам.-председателите на ГЕРБ, но и с съпредседателя на ПП Кирил Петков и с премиера в оставка Николай Денков.

"До вчера ние нямахме яснота ще бъде ли подписано споразумението, или не. Всъщност вчера ни беше казано, че няма да бъде подписано. Сега вече имаме съгласие, че това споразумение ще бъде подписано. Ако трябва, ще доуточним още текстовете и можем да погледнем и състава. Нашето разбиране е, че трябва да бъдат подписани заедно", каза в понеделник Денков на излизане от президентството.

След това от ГЕРБ обявиха, че започват да текат последни 24 часа за разговори.  

 

mediapool.bg