Неделя, 28 Апр 2024
           
Политика

Маринов за ротацията: Боричкат се две козлета, но във водата ще паднат всички на моста

   
Маринов за ротацията: Боричкат се две козлета, но във водата ще паднат всички на моста

"Имаме боричкане на две козлета. Проблемът е, че не само двете козлета ще паднат в реката, във водата, а и всички, които са на моста."

Това описание на настоящата политическа ситуация направи пред БНР политологът проф. Александър Маринов, преподавател в СУ "Свети Климент Охридски".

Създава се впечатление за театър, но кризата е реална, смята той.

"Боричкането продължава. Извиването на ръце продължава. Все пак може би е по-голяма вероятността да се спогодят, но от това нищо добро няма да произтече."

Предсрочните избори са по-малкото зло, коментира Маринов и прогнозира, че само след няколко седмици, каквото и да е разписано в бъдещото споразумение за управление, двете формации ще се сблъскат.

Тези две сили са антагонистични. Техните интереси не могат да бъдат примирени. Те разглеждат принудителното си и неискрено партньорство като възможност всяка от тях да нанесе щети на другата, пояснява политологът.

По думите му гласоподавателите на тези две сили не са гласували те да управляват заедно, а сега "са се прегърнали".

"Ако те лъжат избирателите си, отиваме много далеч от парламентарната демокрация", подчертава Маринов.

Противоречията се пораждат от желанието за решаващ контрол върху ключови структури на властта. ГЕРБ и ДПС вече контролират значителна част от тези системи, посочи той.

Ако правителството се случи, в него ще има числен паритет, но ГЕРБ предлага опитни администратори и политици, отбеляза още той.

"Хора, които много добре владеят механиката на държавното управление, са в ГЕРБ и в сравнение с тях хората на ПП-ДБ във властта са като едни пионерчета", коментира политологът.

Александър Маринов коментира и геополитическата ситуация около изборите в САЩ и конфликта в Украйна.

Ако в САЩ спечели Тръмп, това "ще промени насочеността на американската политика, ще предполага друг вид баланси вътре в НАТО и ние ще бъдем някъде между ритниците на атовете", изрази мнение политологът.