Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари

Петър Чолаков: Предсрочните избори ще бъдат риск за ПП-ДБ

   
Петър Чолаков: Предсрочните избори ще бъдат риск за ПП-ДБ

Смяната на Габриел с Денков ще бъде тотално нарушение на правовата държава (…) Надявам се да имаме бял дим до 12:00 часа. Това каза в студиото на Би Ти Ви политологът Петър Чолаков. 

По думите му социологията ни показва, че не е нужно да ходим на предсрочни парламентарни избори. И тук е големият риск за ПП-ДБ. Техните притеснения в неделя вечерта ги направиха и толкова отстъпчиви към ГЕРБ и Борисов.

Ако трябва да бъде направен позитивен прочит на ситуацията е - човек никога не трябва да се отказва и Борисов го доказа. Той беше поставен в унизително положение, а сега е в друга позиция. Още по-ярък пример е Делян Пеевски, който беше в  списъка Магнитски, а сега е като в онази приказка за грозното патенце, което се превръща в красив лебед (…) Големият въпрос е - какво беше свършено през тези 9 точки -  то според мен беше по посока на евроатлантизма. Мисля, че министър Тагарев свърши не лоша работа. Но както бяха направени конституционните промени – можем да бъдем разочаровани. Защото бяха подчинени на логиката на политическо отмъщение спрямо президента, вместо да бъдат направени промени в интерес на обществото. Това, което беше постигнато в Конституцията, беше едно недоносче, коментира Чолаков. 

Той смята, че когато ГЕРБ е мандатоносител, е нормално Габриел да си подбере хората, с които ще работи. Според него ПП-ДБ трябва да отстъпят по отношение на тежестта в различните министерства.